Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wereld Orgasme Dag: 5 dingen over het vrouwelijk orgasme die je misschien nog niet wist

Birte Govarts
5 min read

Vandaag vieren we wereldwijd Global Orgasm Day. Helaas leven er in onze maatschappij nog veel mythes en onzekerheden over het onderwerp, en al zéker over vrouwelijke orgasmes. Datingapp Fruitz wil daar verandering in brengen en meer bewustzijn opwekken over het onderwerp door deze vijf weetjes over het vrouwelijk orgasme de wereld in te sturen. En daar werken wij graag aan mee!

2.5 miljard per jaar. 100 miljoen per uur. 1.5 miljoen per minuut. Dat is volgens de officiële website van Global Orgasm Day het aantal orgasmes dat mensen in alle hoeken van de wereld ervaren. Het Amerikaanse activistenkoppel Donna Sheehan en Paul Reffell riep in 2006 deze heuglijke dag in het leven als poging om wereldvrede te bereiken. Want wat als we ons op deze dag nu eens richten op wereldvrede en een aanzienlijke hoeveelheid positiviteit de wereld insturen … door middel van orgasmes?

Seks is een bron van vreugde en plezier, maar kan tegelijkertijd ook vaak stress veroorzaken. Meer bepaald kunnen orgasmes, of net het gebrek eraan, voor bezorgdheden en frustraties zorgen bij vrouwen aangezien de complexiteit van vrouwelijke orgasmes ingewikkelder is dan die van mannen. Zo blijkt uit onderzoek dat maar liefst 75% van de vrouwen geen hoogtepunt kan bereiken met enkel vaginale penetratie en dat de meerderheid nog steeds denkt dat dat abnormaal is. Dit aanzienlijke verschil van orgasmes tussen mannen en vrouwen wordt ook wel als orgasmekloof of orgasmeongelijkheid benoemd. Dat er nog veel taboes en onderzekerheden bestaan over het vrouwelijke orgasme is dus wel duidelijk. Daarom wil Fruitz, de datingapp waarbij je aan de hand van vier fruiticoontjes (kers, druif, watermeloen en perzik) kunt duidelijk maken waarnaar je op zoek bent, voor World Orgasm Day enkele feiten over het vrouwelijke orgasme in de kijker zetten.

De datingapp vecht niet enkel tegen stigma’s over casual dating, maar wil ook mythen en onzekerheden rond seks en orgasmes ontkrachten. Zo zorgt bijvoorbeeld niet alleen seks voor het vrouwelijke genot, maar bestaan er verschillende manieren voor vrouwen om seksueel plezier te beleven. Het doel van Fruitz? Haar gebruikers informeren over dit soort onderwerpen die vaak onbesproken blijven in onze maatschappij en vrouwen de mogelijkheid en ondersteuning bieden om hierover openlijk te kunnen communiceren.

1. Geest en mentaal welzijn als belangrijkste seksorganen

Wist je dat wat er zich boven in je hoofd afspeelt een grote invloed heeft op wat er beneden gebeurt? Hoewel de geslachtsdelen als belangrijkste seksorganen naar voor worden geschoven, speelt het brein de meest cruciale rol. Het gemoed van een vrouw dat niet goed zit kan een groot struikelblok vormen om een orgasme te bereiken tijdens seks. Heb je nood aan een mentale boost? Dan kan regelmatig masturberen misschien wel een hulp voor je zijn. Uit studies blijkt dat het bevrijdende gevoel na een orgasme en de feelgood-stofjes die vrijkomen een positieve invloed hebben op het humeur en de geestelijke gezondheid.

2. Nachtelijke orgasmes

Nachtelijke orgasmes, in de volksmond beter bekend als natte dromen, worden vaak geassocieerd met de mannelijke puberteit. Maar wist je dat vrouwen ook zo’n nachtelijke orgasmes kunnen krijgen? Volgens een artikel gepubliceerd in de Journal of Sex Research ervoer maar liefst 37% van de vrouwen in het onderzoek reeds een orgasme tijdens haar slaap. Vaak zijn deze climaxen het gevolg van een seksuele droom of een periode van stress. Hoewel het best verwarrend kan zijn dat je zo’n gevoel ervaart zonder enige fysieke stimulatie, zijn deze orgasmes tijdens je slaap dus helemaal niet zo uitzonderlijk.

3. Afstand van de clitoris

Het al dan niet ervaren van een vrouwelijke climax kan deels ook anatomisch verklaard worden, want uit Amerikaans onderzoek blijkt dat de afstand tussen de clitoris en de vaginale opening een invloed heeft op orgasmes. Hoe korter de afstand tussen beiden, hoe makkelijker een vrouw kan klaarkomen. Natuurlijk dragen er ook andere factoren bij aan het bereiken van een hoogtepunt, zoals bijvoorbeeld je gemoedstoestand tijdens seks.

4. Natuurlijke pijnstiller

Orgasmes worden ook wel eens ‘natuurlijke pijnstillers’ genoemd. Voor veel mensen kan een climax onder andere hoofdpijn verlichten, doordat er tijdens seks een heleboel feelgood-hormonen vrijkomen in de hersenen. Zo toont een Duits onderzoek aan dat 60% van de patiënten met migraine die regelmatig seks had een matige tot volledige verlichting van hun migraine voelde. 

5. Zelfde effect als alcohol, koffie en chocolade

Wist je dat je het krijgen van een hoogtepunt kunt vergelijken met het consumeren van alcohol, chocolade of koffie? Tijdens een orgasme worden de hersenen gevuld met dopamine, ook wel het geluksstofje genoemd, en ervaren we een gevoel van geluk waardoor ons gedrag beloond wordt. Bij het eten en drinken van verslavende dingen, zoals cafeïne, chocolade en alcohol, wordt hetzelfde deel van de hersenen gevuld met een gelijkaardig gevoel als gevolg. Je kan dus bijvoorbeeld bij een volgend angstig moment eens overwegen om dat shotje alcohol achterwege te laten en het geluksstofje op te wakkeren met een orgasme?

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…