Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wordt een wrat verspreid door middel van aanraking ?

3 min read

Wratten worden veroorzaakt door een virus en zijn daarom besmettelijk. Wil je weten hoe dit precies zit? Lees dan snel verder.

De symptomen van wratten

Wratten zijn gemakkelijk te herkennen. Het zijn bobbeltjes op de huid die, afhankelijk van het type wrat, glad of juist bloemkoolvormig zijn. Ze kunnen overal op het lichaam voorkomen. De meeste wrattensoorten komen op de handen en voeten voor. Waterwratjes, ook wel parelwratten genoemd, komen vooral op de romp, armen en benen voor.

Hoe worden wratten verspreid?

Wratten worden veroorzaakt door een virus. In de meeste gevallen gaat het om een variant van het humaan papillomavirus (HPV). Waterwratten zijn hierop de uitzondering. Deze worden door het molluscum contagiosum virus veroorzaakt.

Deze virussen zijn zeer besmettelijk. Ze kunnen verspreid worden door lichamelijk contact. Vooral als je aan de wratten krabt of peutert, is het risico op een besmetting groot. Je kunt op deze manier anderen besmetten, maar ook de wratten over je eigen lichaam verspreiden. Wratten worden ook vaak verspreid zonder direct lichamelijk contact. Het virus doet het namelijk ook goed in warme en vochtige ruimtes. Zwembaden zijn hierdoor een risicoplaats als het om wratten gaat.

Wat als je in aanraking komt met een wrattenvirus?

De meeste mensen krijgen geen wratten als ze met een wrattenvirus in aanmerking komen. De weerstand is dan sterk genoeg om de ontwikkeling van wratten tegen te houden. De besmetting gaat dan ongemerkt voorbij. Als je weerstand iets minder is of wanneer je huid beschadigd of week is, wordt het risico op wratten aanzienlijk hoger.

Voorzorgsmaatregelen tegen wratten

Wratten zijn nooit helemaal te voorkomen, maar je kunt het risico wel verkleinen met de volgende tips:

  • Zorg voor een sterke weerstand. Eet gezond, sport en slaap voldoende.
  • Draag altijd schoenen of slippers in openbare ruimtes.
  • Deel geen handdoeken, sokken of schoenen.
  • Heb je al een wrat? Blijf er af om verdere besmetting te voorkomen. Bij kinderen kan de wrat eventueel afgeplakt worden met een pleister.

Wratten behandelen

Wratten zijn vaak onschuldig en verdwijnen na verloop van tijd meestal vanzelf. Veel mensen kiezen ervoor om wratten toch te behandelen.

Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden. Je kunt naar de huisarts gaan om de wrat te laten bevriezen of wegsnijden. Maar je kan ook heel simpel zelf de wrat op je handen, voeten, ellebogen en knieën verwijderen. Een penapplicator met een krachtige mierenzuuroplossing kan je wratten snel en gemakkelijk behandelen. Het mierenzuur in de pen dringt in de wrat door en droogt haar uit, waardoor het lichaam haar zachtjes afstoot. 

Lees ook:

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…