Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zit er te veel arseen in babyvoeding op basis van rijst?

Lore
3 min read

De Hoge Gezondheidsraad heeft gewezen op de risco’s van arseen in babyvoeding, vooral voor producten op basis van rijst. Er werden eveneens een aantal praktische aanbevelingen geformuleerd. 

Arseen en rijst

Arseen is één van de vaakst voorkomende zware metalen. Langdurige blootstelling, als gevolg van gecontamineerd drinkwater of voedselbronnen, kan de gezondheid ernstig schaden. Er kan schade aan zenuwen en bloedvaten optreden en ook het risico op kanker neemt toe.  

Rijst is een belangrijke bron van arseen: via de rijstplant komen (kleine dosissen) arseen in de voeding terecht. 

Effect op kinderen nog onduidelijk 

Door gebrek aan onderzoek bestaat er nog veel onzekerheid over het precieze effect van arseen op jonge kinderen. Toch doet de Hoge Gezondheidsraad een aantal concrete aanbevelingen wat betreft de rol van rijst(producten) binnen het voedingspatroon van kinderen. 

Baby’s en peuters zijn namelijk nog in volle ontwikkeling, waardoor ze meer risico lopen op aandoeningen. Bovendien bereiken of overschrijden ze door hun lage lichaamsgewicht sneller de toegelaten blootestellingsniveaus. 

De aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad

  • Binnen een evenwichtige voeding worden zetmeelbronnen best niet enkel vervangen door vaste voedingsmiddelen op basis van rijst. 
  • Wanneer rijst gekookt wordt, gebeurt dat best in een zes keer zo grote hoeveelheid water (en het kookwater wordt weggegoten vooraleer de rijst opgediend wordt).  
  • Borstvoeding, koemelk of flesvoeding worden beter niet vervangen door rijstproducten (in het algemeen of bijvoorbeeld bij een allergie). 
  • Snacks op basis van rijst (bijvoorbeeld rijstkoeken) worden best niet te regelmatig meegegeven. 
  • Ook zwangere vrouwen krijgen de raad om de consumptie van rijst en algen te beperken. 

Geen reden tot paniek

In hoge dosissen is arseen schadelijk voor de menselijke gezondheid, zeker bij kinderen. Hoewel er niet meteen reden tot paniek is, loont het wel om niet te overdrijven met rijst of rijstproducten (rijstwafels, rijstmelk etc.). 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…