Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zorgeloze zomer: 6 X Dit doe je als je huid verbrand is

Olivier
2 min read

Veel mensen vinden het heerlijk om in de zomer lekker in de zon te liggen om een mooi bruin kleurtje te krijgen. Helaas is niet iedereen gezegend met een makkelijk bruinende huid. De huid van veel Belgen is niet goed bestand tegen de zomerse, warme zon. Grote kans dat je dus verbrand na een dagje zonnen. Het kan zijn dat je een onschuldig rood kleurtje hebt, maar het kan ook extremere vormen aannemen. Wat doe je nu als je zo rood als een garnaal bent? Hieronder 6 dingen die je moet doen als je huid verbrand is.

Koel af

Heb je last van een verbrande huid? Koel de huid dan af met een natte doek, of neem een lauw-koude douche. Beiden verlichten de pijn en helpen om je huid te hydrateren.

Pijnstillers

Wanneer je huid ernstig verbrand is, raden sommige dokters je aan om pijnstillers als ibuprofen of paracetamol te nemen. Deze verlichten ten eerste de pijn en werken bovendien ontstekingsremmend. Raadpleeg echter eerst je huisarts.

Aloë vera

Olie of crème met Aloë vera, heeft een verkoelend en verzachtend effect op de huid. Leg de crème voor gebruik in de koelkast, voor een extra verkoelend effect.

Kalamijn

Kalamijn, ook wel bekend als calamine, is een poeder dat bestaat uit zink oxide. Het heeft een verkoelende werking en vermindert roodheid en irritaties en is in elke apotheek te krijgen.

Gebruik geen olie

Gebruik geen vette, olieachtige producten. Deze hebben namelijk een isolerende werking, waardoor de warmte juist in de huid blijft in plaats van eruit gaat.

Losse kleding

Wanneer je huid zo erg verbrand is dat het pijn doet, adviseren we je om geen strakke, schurende kleding te dragen. Draag losse T-shirts die je huid wel beschermen tegen de zon maar niet teveel schuren.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…