Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

1 op de 5 mensen lijdt aan prikkelbare darm syndroom

Bram
2 min read

Maar liefst één op de vijf mensen lijdt aan prikkelbare darm syndroom, soms zelfs zonder dat ze het zelf beseffen. Heb jij regelmatig last van buikpijn? Lees dan zeker verder. Dit zijn de meest voorkomende symptomen bij prikkelbare darmsyndroom.

1.Buikpijn

Heb je gedurende een zestal maanden geregeld buikpijn? Dit is het belangrijkste symptoom van prikkelbare darm syndroom. De pijn wordt vaak erger na het eten en bestaat uit een zeurende pijn afgewisseld met hevige pijnscheuten. Na een toiletbezoek wordt de pijn meestal minder hevig. Pijnklachten kunnen variëren van persoon tot persoon en van dag tot dag. Sommige mensen hebben er voornamelijk overdag last van en anderen ervaren ’s avonds of ’s nachts pijn.

2.Je ontlasting verandert

Het prikkelbare darm syndroom kan ervoor zorgen dat je periodes van constipatie en/of diarree krijgt.

3.Een opgeblazen gevoel

Mensen die leiden aan het prikkelbare darmsyndroom hebben vaak een opgeblazen gevoel. Hun buik is dan ook echt opgezet. Een opgezette buik komt voornamelijk voor na de maaltijd en verdwijnt meestal na een toiletbezoek.

4.Maag- en darmklachten

Ook klachten zoals winderigheid, brandend maagzuur, verminderde eetlust en misselijkheid kunnen voorkomen. Maag- en darmklachten hoeven niet elke dag voor te komen. Het prikkelbare darmsyndroom kan sommige periodes meer klachten geven en op andere periodes helemaal geen klachten.

5.Andere klachten

Vermoeidheid, spierpijn, rugpijn, hoofdpijn en pijn bij geslachtsgemeenschap komen veel voor bij mensen die leiden aan het prikkelbare darmsyndroom.

Wanneer ga je naar de huisarts?

Prikkelbare darm syndroom is een vervelende maar relatief onschuldige aandoening. Samen met je huisarts kan je nagaan welke voedingsmiddelen je beter kan vermijden. Er bestaan geneesmiddelen en therapieën die de ongemakken van prikkelbare darmsyndroom kunnen verlichten.

 

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…