Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 kalmerende tips voor je gevoelige huid

Camille
4 min read

Is jouw huid snel droog en heb je last van roodheid en schilfertjes? Dan heb je waarschijnlijk een gevoelige huid. In dit artikel geven we je 10 tips waarmee je jouw huid hydrateert en kalmeert.

1: Hydrateer

Bij een gevoelige huid is het natuurlijke beschermlaagje van je huid verstoord. Om dit laagje te herstellen, is het belangrijk om je huid goed te hydrateren. Gebruik hiervoor een rijke crème die vrij is van irriterende ingrediënten zoals parfum en gedenatureerd alcohol.

2: Vermijd uitdrogende reinigers

Verreweg de meeste douchegels en gezichtsreinigers hebben een uitdrogend en irriterend effect. Geen goed idee dus als je last hebt van een gevoelige huid. Kies voor milde zeepvrije reinigers en gebruik deze producten niet vaker dan één keer per dag.

3: Douche niet te heet, vaak en lang

Ook als je een milde douchegel gebruikt, droogt douchen je huid uit. Als je heet water gebruikt, is dit uitdrogende effect extra sterk. Gebruik daarom lauwwarm water en probeer niet vaker dan één keer per dag te douchen. Ook in bad gaan heeft een uitdrogend effect op je huid. Wil jij toch van een ontspannend bad genieten? Gebruik dan badolie om je huid te hydrateren.

4: Smeer direct na het douchen of baden

Na het douchen of baden is je huid het gevoeligst. Het talglaagje dat je huid beschermt, is dan deels verdwenen. Smeer je huid daarom direct na het douchen in met een crème of olie.

 Vermijd daarnaast alle scrubs en scrubhandschoentjes. Deze irriteren je gevoelige huid en maken je huid nog kwetsbaarder. Wil je jouw huid toch exfoliëren? Kies dan voor een milde exfoliant met een laag percentage aan salicylzuur. Een exfoliant met glycolzuur is geen goed idee, omdat deze je huid flink kan irriteren.

5: Drink voldoende

Je huid goed hydrateren, doe je niet alleen vanaf de buitenkant. Het is ook belangrijk om voldoende te drinken. Zorg ervoor dat je dagelijks minimaal twee liter water binnenkrijgt.

6: De juiste luchtvochtigheid

Als de lucht in je omgeving te droog is, raakt je huid extra droog en geïrriteerd. Zorg daarom voor de juiste luchtvochtigheid in huis. Je kan hiervoor een luchtbevochtiger gebruiken of waterverdampingbakjes aan je radiatoren hangen.

7: Natuurlijke oliën

Om je gevoelige huid extra te verwennen, zijn natuurlijke oliën ideaal. Bijvoorbeeld olijfolie, kokosolie, arganolie of amandelolie. Deze oliën voeden en beschermen je huid, zonder te irriteren.

8: Niet alle natuurlijke producten zijn goed

Er wordt vaak gedacht dat natuurlijke producten altijd goed zijn en nooit irriteren. Dit is helaas niet waar. Er zijn ook tal van natuurlijke producten die absoluut niet geschikt zijn voor een gevoelige huid. Voorbeelden hiervan zijn lavendel, mint en tea tree.

9: Eet meer vetten

Normaal gesproken krijg je het advies om minder vetten te eten, maar van gezonde vetten zouden we best wat meer mogen eten. Gezonde vetten zijn te vinden in onder andere noten, zaden, pitten, avocado’s en vette vis. Deze vetten hebben tal van gezondheidsvoordelen en zorgen ervoor dat je huid gehydrateerd en elastisch blijft.

10: Een goede nachtrust

Om je gevoelige huid te verbeteren, is een goede nachtrust onmisbaar. Je huid herstelt zich namelijk vooral ’s nachts. Probeer daarom iedere nacht zo’n 7 à 8 uur te slapen en houd zoveel mogelijk een vast slaappatroon aan.

Lees ook:

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…