Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

10 redenen waarom we hunkeren naar chocolade

Camille
3 min read

Chocoladeletters met Sinterklaas, warme chocolademelk tijdens de winter, lekkere paaseitjes… Genoeg gelegenheden tijdens het jaar om chocolade te eten! Al hebben we daarvoor vaak zelfs geen reden nodig… Maar waarom is chocolade toch zo lekker en verslavend? 

1. Cacao maakt je vrolijk

Chocolade maakt je blij, dat is bewezen. Pure chocolade is namelijk een antidepressivum; er zitten een aantal stoffen in die ons een goed gevoel geven: dopamine, seratonine, endorfine en fenylethylamine.

2. Cacao verlaagt je cholesterol

Een te hoog cholesterolgehalte in je bloed is erg slecht voor je. Je kunt bij een hoge cholesterol je voeding zo aanpassen dat je producten eet die rijk zijn aan cholesterol en/of verzadigde vetten. Andere  voedingsmiddelen kunnen je dan weer helpen je cholesterol te verlagen. Cacao is zo’n voedingsmiddel, door het hoge gehalte aan flavanolen (antioxidanten). 

Af en toe een stukje chocolade kan dus ook bijdragen tot een lagere cholesterol. Kies wel steeds voor pure chocolade, met een cacaopercentage van 70 procent en meer en overdrijf niet: chocolade bevat namelijk ook veel calorieën (vergroot kans op overgewicht) en verzadigd vet (vergroot kans op hart- en vaatziekten). 

3. Het verlaagt de bloeddruk

Een te hoge bloeddruk is slecht en als je daar last van hebt kan chocolade dus erg goed zijn! Het voorkomt tevens klontering van je bloed, en stolsels in je hart- en bloedvaten.

4. Werkt tegen kanker

Chocolade zou ook de kans op kanker verkleinen. Er zijn geen harde bewijzen voor, maar baat het niet dan schaadt het niet, toch?

5. Rijk aan vezels

In chocolade zitten veel vezels, wat daardoor goed is voor je spijsvertering.

6. Vrij van kleur-, geur- en smaakstoffen, puur natuur

Geen E-nummers, en geen kunstmatige troep in je eten. Chocolade bevat nauwelijks toegevoegde stoffen en is puur natuur!

7. Cacao werkt tegen tandplak!

Je zou het niet denken, maar het is echt zo: cacao kan helpen tandplak tegen te gaan waardoor ook de kans op gaatjes verkleinen. Maar als je chocolade eet (wat in de basis cacao met suiker is), doe je dat effect natuurlijk weer teniet.

8. Boordevol energie

Chocolade zit boordevol calorieën, en is daardoor erg voedzaam.

9. Werkt tegen hoesten

Chocolade werkt tegen hoesten, dat wist je niet hè? Het bevat de stof theobromine, en dat blijkt de hoestprikkel te verminderen!

10. Gewoon lekker

Maar bovenal is chocolade natuurlijk gewoon lekker! Natuurlijk zitten er slechte kanten aan chocolade en moet je er zeker niet teveel van eten, maar op z’n tijd een stukje kan juist erg goed voor je zijn!

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…