Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

12 redenen waarom mensen die sporten gelukkiger zijn

Bram
5 min read

Doe jij vaak aan sport? Nee? Dan lees je best even verder!

1. Tevreden zijn

Mensen die lichamelijk actief zijn, bijvoorbeeld door te fitnessen, zijn in de regel veel meer tevreden over hun leven. Ze hebben minder last van afgunst of nijd ten opzichte van familie, vrienden of collega’s en waarderen wat ze zelf bezitten. Maar ook wat zij op het gebied van werk en gezin zijn deze sportievelingen een stuk meer tevreden dan personen die niet aan fitness doen.

2. Endorfine productie

Tijdens het fitnessen maakt je lichaam de stof endorfine aan. Endorfine is een stof die verantwoordelijk is voor het geluksgevoel dat je ervaart nadat je een poosje stevig in de weer bent geweest in de sportschool. Om die reden wordt endorfine ook vaak het gelukshormoon genoemd. Andere momenten waarop je lichaam endorfine aanmaakt zijn tijdens het hebben van seks en als je verliefd bent.

3. Meer ontspannen

Op het moment dat  je aan fitness doet, wordt het stresshormoon cortisol in je bloed verlaagd. Maar ook zal de adrenaline in je lichaam minder worden bij inspanning. Na een stevige fitnesssessie zul je je dan ook veel meer ontspannen voelen dan ervoor. Spanningen en stress die in de loop van een dag op je pad komen kun je op die manier prima kwijtraken.

4. Psychische verlichting

Uit diverse wetenschappelijke onderzoeken is vast komen te staan dat actief aan fitness doen je prima kan helpen bij psychische klachten. Je kunt hierbij onder andere denken aan klachten die voortvloeien uit een depressie en/of een angststoornis. Tijdens het fitnessen kun je immers veel beter ontspannen en allerlei stressfactoren aan de kant zetten. Na een fitnesssessie zie je in de regel de wereld veel rooskleurig in en voel je je gelukkiger.

5. Verminder relatiedruk

Door van tijd tot tijd te gaan fitnessen zul je beter kunnen ontspannen. Ontspanning is een essentieel factor om je relatie optimaal te houden. Wanneer je immers minder snel aangebrand bent, zal je relatie daar wel bij varen en is de kans op bijvoorbeeld een echtelijke ruzie of zelfs een echtscheiding veel kleiner. Bij voorkeur doen beide partners dan ook regelmatig aan fitness om hun relatie ontspannen en goed te houden.

6. Mentale gezondheid

Iemand die wekelijks drie tot vijf keer een half uur tot een uur aan fitness doet, haalt het meeste uit de workouts die hun mentale gezondheid bevorderen. Wanneer je rust in je hoofd, hebt dan zul je je veel gelukkiger voelen. Fitness zorgt dan ook niet alleen voor een prachtig en strak lichaam, maar ook voor een gezonde en ontspannen geest.

7. Verbetering gemoedstoestand

Hoewel veel mensen zweren bij een korte wandeling om je gemoedtoestand te verbeteren, kan ook een uurtje fitness je beter laten voelen. Je bent namelijk op een positieve manier met je lichaam en gezondheid bezig. Bovendien kun je even de boel de boel laten en helemaal opgaan in je bewegingen.

8. Meer energie

Een dag achter een bureau werken, maar ook van hot naar her rennen, zal veel energie van je vragen. In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, krijg je van een fitnesssessie echter een ware energieboost. Je bent immers bezig met ontspanning door middel van inspanning waardoor je energielevel weer op peil wordt gebracht.

9. Meer zelfvertrouwen

Door regelmatig aan fitness te doen, kun je je grenzen steeds weer verleggen. Door telkens je grenzen op te zoeken en weer te overschrijden, krijgt je zelfvertrouwen telkens weer een oppepper. Na verloop van tijd zul je in gaan zien dat je tot meer in staat bent dan je aanvankelijk had gedacht.

10. Strakker lichaam

Voor een heleboel mensen is hun uiterlijk erg belangrijk. Wanneer je in contact komt met nieuwe mensen is je lichaam immers de eerste indruk die je achterlaat. Door frequent te fitnessen zal je lichaam er alsmaar beter uit gaan zien. Wie wordt er nu niet gelukkiger van een strak en mooi gevormd lichaam.

11. Gezond leven

Door met regelmaat aan fitness te doen doe je je lichaam een groot plezier. Niet alleen doordat het er beter uit gaat zien, maar ook doordat je er beter voor zorgt. Voldoende bewegen betekent immers de kans op allerlei aandoeningen en ziektes (langer) buiten de deur houden. Die gedachte alleen maakt je doorgaans al extra gelukkig.

12. Erkenning

Wanneer je aan fitness doet, zul je veel vaker goedkeurende opmerkingen krijgen van mensen om je heen. Je ziet er immers veel beter uit en zit ook nog eens beter in je vel. Complimentjes van bekenden, maar ook onbekenden, zullen een vorm van erkenning zijn voor de inspanningen die je hebt geleverd. Van erkenning is bekend dat deze mensen veel gelukkiger maakt.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…