Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

15 dingen die alle jonge mama’s ongetwijfeld kennen

Bram
8 min read

1. Je bent voortdurend vreselijk vermoeid

Vermoeidheid was al een begrip dat je kende, maar in deze hevigheid heb je het nog nooit eerder meegemaakt. Voordat je je kleintje kreeg ben je nog nooit zo moe geweest. Zodra je maar even in de gelegenheid bent, doe je je ogen dicht voor een dutje tussendoor. Vaak komen dergelijke momenten echter niet voor want een kleintje brengt een heleboel werk met zich mee.

2. Je overstijgt jezelf

Ondanks je extreme vermoeidheid weet je jezelf toch steeds meer te overtreffen. Het lijkt wel alsof je jezelf voortdurend weer overstijgt doordat je met zo weinig slaap toch zo goed kunt functioneren. Je functioneert weliswaar niet optimaal, maar wel voldoende goed om jezelf en je kleintje op een gezonde manier in leven te houden. Eigenlijk mag e jezelf best beschouwen als een soort van heldin die zich staande houdt in de hectische wereld van het jonge ouderschap.

3. Alles is een fase

Sinds de geboorte van je kleintje heeft je leven een nieuw motto gekregen: 'het is een fase'. Elke situatie zal immers weer verbeteren en er zal heus wel weer een moment komen dat je aan acht uur nachtrust toekomt. Wel zal het dan even wennen zijn en zul je van tijd tot tijd wakker schrikken en in paniek naar de babykamer sluipen om te zien of alles nog in orde is met je oogappeltje. Een kleintje dat heel de nacht aan één stuk doorslaapt, is immers een fenomeen dat je niet zomaar voor lief neemt.

4. Goede raad van iedereen

Allerlei mensen in je directe omgeving, zowel bekende als onbekende, zullen je vaak ongevraagd de meest uiteenlopende adviezen geven. Deze goede raad, hoe goed bedoeld ook, geeft je soms toch echt een gevoel van ongewenste bemoeienis. Niet alleen wil iedereen zijn of haar adviezen bij je kwijt, maar vaak krijg je nog tegenstrijdig advies op de koop toe. Heel lief bedoeld allemaal, maar vaak weet je niet wat je met al deze goede raad aan moet.

5. Niet meer op de eerste plaats

In tegenstelling tot voor de geboorte van je kleine spruit zullen je ouders nog maar weinig aandacht voor je hebben als je bij hen langsgaat. Je ouders zien je gewoonweg niet meer staan en alleen je kleintje krijgt de volle aandacht. Je moet genoegen nemen met wat vage aandacht op het moment dat je vader en moeder zich met je baby bemoeien. Je vraagt je soms af of het wel tot hen doorgedrongen is dat je samen met hun kleinkind bij hen op bezoek was. Ook andere familieleden en vrienden lijken zich schuldig te maken aan dit gedrag. Hun aandacht gaat immers ook meestal volledig naar je kleine spruit. Met een beetje geluk wordt je nog wel een fijne dag gewenst als je weer weggaat.

6.Je hoort overal baby's huilen

Zelfs op momenten dat je kleintje heerlijk ligt te slapen, of zelfs niet in je buurt verblijft, hoor je baby's huilen. Het begint er verdacht veel op te lijken dat je in de maling wordt genomen door je eigen hersenen. Wanneer er niets aan de hand is met je baby ben je zelfs enorm alert en waakzaam. Je moederinstinct werkt dus op volle toeren, heel de dag door.

7. Je bent enorm trots

Je bent nog nooit in je leven zo trots geweest als op je baby. Jouw kindje is immers het allermooiste, de allerliefste en het allerschattigst van heel de wereld. Om die reden kun je het dan ook niet laten om honderden foto’s te maken als herinnering voor later. De meeste foto’s plaats je vervolgens vol trots op je social media zodat de rest van de wereld mee kan genieten van dat prachtige kind.

8. Je privacy is ingekrompen

De term privacy krijgt door de komst van de baby een totaal andere betekenis. Je kunt bijvoorbeeld niet meer zomaar alleen naar het toilet, of een douche nemen. Je kleintje geeft namelijk altijd toezicht nodig en kun je niet alleen achterlaten in een ander vertrek. Overal waar je gaat, gaat dus ook je baby mee. Wanneer je dit niet wenselijk vindt dan zul je voor je persoonlijke zaken toch echt moeten wachten totdat je kleintje even ligt te slapen.

9. Geen tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf is een begrip geworden dat volledig uit je woordenboek is geschrapt na de geboorte van je kind. Het lijkt een onbereikbare droom dat je ooit nog een moment voor jezelf zult hebben. Hopelijk is dit eveneens een fase, zoals alle andere fases waar je in deze tijd tegenaan loopt. Voorlopig zul je echter al je tijd aan je kindje moeten besteden en extra moeten genieten van de momenten die je eventueel vrij hebt om iets voor jezelf te doen.

10. Op de bank nestelen

Als kersverse ouder kun je, zonder je te hoeven verantwoorden naar de rest van de wereld, onbeschaamd met je kleintje op de bank nestelen om even te relaxen. Je kunt dit zelfs gewoon overdag doen, niemand die je er op aan zal spreken. Je kunt heerlijk televisie of een film kijken. Vaak echter zal je baby net heerlijk een dutje doen op je arm op het moment dat de afstandsbediening buiten je bereik ligt. Je zult dan alsnog je favoriete programma moeten missen omdat je die kleine spruit liever niet wakker maakt. Zelfs als je nodig naar het toilet moet, kun je het niet over je hart verkrijgen om op te staan

11. In rap tempo luiers vullen

Die kleintjes kunnen in de regel bijzonder rap hun luiers vullen. In het ergste geval blijft het echter niet bij het vullen van de luier alleen. In dat geval zit je baby letterlijk tot zijn, of haar, nekje in de drek. Hoe goed je de luier ook omdoet, het lukt je kindje toch veel te vaak om zich van top tot teen te bevuilen. Je vraagt je af hoe het kan dat een klein lichaampje zo vaak, en vooral ook zoveel, afval kan produceren.

12. Van top tot teen onder de kots

Alles wat er niet langs de onderkant van je kindje uitkomt, komt er in de regel bovenlangs wel weer uit. Om die reden loop je, soms zelfs ongemerkt, uren rond met een kotsvlek op één van je schouders. In andere gevallen zitten er soortgelijke vlekken in je haar en ruik je de rest van de dag naar zure melk. Hopelijk is dit fenomeen eveneens een fase die na verloop van tijd vanzelf weer overgaat.

13. Bergen vuile was

De manden met vuile was zijn schrikbarend snel gegroeid na de geboorte van je oogappeltje. Zodra je de ene was nog maar net weg hebt weten te werken, zal de volgende alweer in de machine gestopt moeten worden. Niet alleen de kleren van je baby dienen van tijd tot tijd te worden verschoond, ook je eigen outfit zul je regelmatig moeten verwisselen om niet voortdurend met allerlei vlekken rond te lopen. Naast de zorg voor je kindje lijkt de was je belangrijkste levenstaak te zijn. Je richt je blik op oneindig en hoopt dat ook deze fase van je leven ooit over zal gaan.

14. Je verantwoordelijkheidsgevoel is groter dan je ooit had gedacht

Als kersverse ouder zul je worden overvallen door een verbazingwekkend groot verantwoordelijkheidsgevoel. Je hebt tegenwoordig namelijk de zorg voor een levend wezentje dat helemaal afhankelijk is van jou. Niet alleen moet je het in leven houden, ook moet je zorgen voor de tevredenheid en het geluk van je zoon of dochter. Dit alles 24 uur per dag, week in week uit.

15. Schuldgevoelens steken de kop op

Op de meest vreemde momenten krijg je, als jonge ouder, te maken met schuldgevoelens. Je kunt je bijvoorbeeld schuldig voelen als je wat tijd voor jezelf neemt. Maar eveneens als je een keertje wat minder geduldig was of niet koos voor verse groente maar een potje babyvoer. Het lijstje van dingen waar je je schuldig over kunt voelen is dan ook bijna eindeloos en zal voortdurend aan worden gevuld met nieuwe items. Op de één of andere manier sta je jezelf niet meer toe om even tot jezelf te komen. Je kindje staat immers altijd op de eerste plaats als je jezelf als een goede ouder wilt blijven zien

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…