Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 signalen die wijzen op een gebrek aan zuurstof in je woning

Camille
3 min read

Een slecht binnenklimaat zorgt voor een woning met zuurstoftekort. Het kan gaan om te warme lucht, te koude lucht of te droge lucht. CO2, luchtvochtigheid en temperatuur zijn de drie pijlers die een beeld geven van het binnenklimaat. Is het binnenklimaat niet op orde en is er een tekort aan zuurstof, dan kan je te maken krijgen met de onderstaande symptomen:

1.Hoofdpijn

Het menselijk lichaam heeft voldoende zuurstof nodig om optimaal te kunnen functioneren. Zuurstof halen wij uit frisse en verse lucht. Veel mensen krijgen niet voor niets hoofdpijn als ze de hele dag binnen zitten, de zuurstof is dan simpelweg voor een groot deel al opgebruikt. Zet daarom geregeld je raam of deur voor een korte tijd open. Verlucht ook bij activiteiten waarbij vocht of schadelijke stoffen vrijkomen.

2. Aanhoudende verkoudheid

Kom je niet van de loopneus af of blijf je maar verkouden? Het kan komen doordat je dag in dag uit in dezelfde lucht verblijft. Daarom is het ook als je ziek of verkouden bent goed om af en toe even naar buiten te gaan. Heb je een paar dagen in bed gelegen? Verschoon je lakens en zet de ramen en deuren open.

3. Allergieën

In een huishouden wordt flink wat extra water geproduceerd. Water verdampt in de lucht, waardoor de luchtvochtigheid binnenshuis hoger wordt. Omdat je binnenshuis ook nog eens vaak de verwarming aan hebt staan, creëer je de ideale leefomgeving voor huisstofmijt. Standaard goede ventilatie en regelmatig een extra raampje open zorgen ervoor dat je huis een stuk minder aantrekkelijk wordt voor deze beestjes.

4. Muffe lucht

Hoe logisch het ook klinkt, een onverluchte woning zorgt voor nare geurtjes. Vieze geuren en luchtjes blijven in je huis rondcirculeren, tenzij je een raam openzet. Ook al is het maar een kwartier, het zorgt meteen voor verbetering.  Blijft je huis muf ruiken? Check dan je ventilatieschachten en roosters, of investeer in andere ventilatieoplossingen om van deze geurtjes af te komen.

5. Vocht

Door te koken, te douchen en zelfs door te ademen produceert elke gezin daglijks extra vocht en dat moet op een zeker moment het huis uit. Zorg voor een goede ventilatie  door bijv. tijdens het koken de afzuigkap aan te zetten of de deur open te laten staan en voorkom dat de vochtige lucht in je huis blijft hangen en voor nare geuren gaat zorgen.

Conclusie: ventilatie en verluchting

De lucht in je woning is vaak slechter dan de lucht buiten. Voor zowel kantoren, scholen als woningen is het belangrijk goed te ventileren. Goed en regelmatig ventileren en verluchten kan een wereld van verschil maken en de meeste klachten verhelpen.

Als er onvoldoende verse lucht in je woning binnenkomt, stapelen vocht en andere schadelijke stoffen zich op in je woning. Dat kan gezondheidsproblemen geven. Zwangere vrouwen, kinderen, ouderen en zieken zijn hier het meest vatbaar voor. De schadelijke stoffen in je woning kunnen zorgen voor hoofdpijn, irritatie aan de ogen/luchtwegen, allergieën en astma. Te veel vocht kan ook leiden tot schimmelgroei en schimmels, wat gezondheidsproblemen met zich meebrengen.

Wil je graag hier meer over weten? Klik hier »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…