Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 tips om je ogen gezond te houden

Gezond.be
4 min read

Geschreven met input van Pearle Opticiens.

We zijn continu bezig met het verbeteren van onze gezondheid. Of je nu de nadruk legt op het volgen van een specifiek dieet of het beoefenen van een bepaalde sport, je bent je er bewust van dat het iets met je lichaam doet. Toch zie je vaak dat er wordt gefocust op specifieke onderdelen van het lichaam. Hierdoor worden andere, ook belangrijke onderdelen, wel eens vergeten. Iets wat vaker wordt vergeten, is de gezondheid van je ogen. Voor veel mensen is goed zicht namelijk vanzelfsprekend. Hierdoor is de klap groter wanneer je merkt dat dit kostbare zintuig achteruit gaat. Daarom geven we je in dit artikel vijf tips om je ogen gezond te houden.

Tip 1: kies de juiste vitamines

Een gezonde levensstijl én gezonde ogen? Met behulp van een aantal specifieke vitamines kun je twee vliegen in één klap slaan. Vitamine A, C en E bevatten namelijk antioxidanten die bijdragen aan de gezondheid van je ogen. Een deel van deze antioxidanten wordt door je lichaam aangemaakt. Het andere deel kun je uit eten halen, we zullen alvast verklappen: je hoeft niet alleen wortelen te eten!

Tip 2: gebruik de 20-20-2 regel

We zitten tegenwoordig allemaal wel een aantal uur achter een beeldscherm. Dit kost je ogen aardig wat energie. De kans is groot dat je ogen na een lange dag dan ook geïrriteerd of vermoeid aanvoelen. Om dit te voorkomen, kun je gebruikmaken van de 20-20-2 regel. Het is de bedoeling dat je na iedere 20 minuten schermtijd, 20 seconden in de verte kijkt. Daarnaast is het prettig voor je ogen als je twee uurtjes per dag buiten bent. Dit is goed voor je mentale gezondheid én je ogen.

Tip 3: doe af en toe een oogoefening

Push-ups en sit-ups klinken  bij iedereen wel bekend in de oren. Het woord ‘oogoefeningen’ zal echter voor velen een nieuw begrip zijn. Toch is het goed om af en toe je ogen te trainen. Maak bijvoorbeeld cirkels met je ogen, eerst van links naar rechts, daarna de andere kant op. Knipper vervolgens een minuut lang met je ogen. Kun jij ook weer zeggen dat je hebt gesport!

Tip 4: probeer hoge schermtijd te vermijden

Na een lange dag werken achter je laptop, toch nog even je favoriete serie kijken op de tv. Herkenbaar, maar voordat je het doorhebt kijk je meerdere uren achter elkaar naar een scherm. Vooral voor het slapen gaan is het belangrijk om je ogen even rust te geven. Lees bijvoorbeeld een boek, doe een spelletje of luister naar een podcast. Heb je toch nog even je scherm nodig? Kijk dan of je de helderheid kunt aanpassen en het licht zachter of geler kunt maken.

Tip 5: plan bij twijfel een oogmeting in 

Als je het gevoel hebt dat je wazig gaat zien of dat je tekst niet meer zo scherp krijgt als voorheen, dan is het slim om een oogmeting in te plannen. Bij een oogmeting krijg je inzicht in de gezondheid van je ogen. Bovendien ontvang je, indien nodig, advies om je zicht te verbeteren. Vervolgens kun je eenvoudig de door jou gewenste bril of lenzen online bestellen. Het op tijd beginnen met het dragen van een bril of lenzen is beter voor je ogen, zowel op de korte als de lange termijn!

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…