Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 tips voor een (meer) ecologische beautyroutine

4 min read

We leven bewuster dan ooit. Veel beautyproducten en schoonheidsroutines zijn echter schadelijk voor het milieu. Wil jij ook wel wat duurzamer door het leven gaan?

Met deze 5 tips voor een meer ecologische beautyroutine ben je alvast goed begonnen. En dat zonder heel grote aanpassingen of investeringen te moeten doen!

Kies voor natuurlijke producten

Lees aandachtig de ingrediëntenlijst op de verpakking van je (cosmetica)producten. Er zijn nu eenmaal een aantal schadelijke ingrediënten die je beter vermijdt, zowel voor je huid als voor de natuur.

De ingrediënten worden over het algemeen in aflopende volgorde genoemd. Van het eerste ingrediënt zit er dus het meest in het product. Sommige van die ingrediënten zullen zeker een belletje doen rinkelen, denk aan ‘alcohol’, ‘aqua’ of ‘parfum’. Als je een ingrediënt niet kent, loont het echter om dat ingrediënt even op te zoeken. Zo zal je al snel te weten komen of het wel geschikt is voor jouw huid én gunstig is voor het milieu.

Nu de zomer eraan komt, let je bij de keuze voor je zonnebescherming bijvoorbeeld het best op de gebruikte zonnefilter(s). Een aantal van die filters, vooral oxybenzon en octinoxaat, brengen namelijk schade toe aan het ecosysteem van de zeeën en oceanen. Een merk als Caudalie bracht daarom dan ook een zonnebeschermingsgamma zonder deze filters op de markt.

Koop duurzame materialen

Kies voor make-uppenselen die vervaardigd zijn uit duurzame, kwalitatieve materialen zoals bamboe. Let er ook op dat de haartjes niet van dierlijke maar synthetische oorsprong zijn. De borstels zien er niet alleen luxueuzer uit maar helpen je ook je make-up egaler aan te brengen.

Vermijd daarnaast ook wegwerpproducten. Plastic wattenstaafjes en reinigingsdoekjes zijn voor velen een onmisbaar item bij het verwijderen van make-up. Zij beseffen echter niet dat beide tools enorm belastend zijn voor het milieu én voor de huid. Zo bevatten veel wegwerpdoekjes bewaarmiddelen en parfum die je huid irriteren in plaats van te kalmeren.

Verwijder je make-up en reinig je huid voortaan met een washandje en een product op basis van natuurlijke olie. Je huid zal je dankbaar zijn!

Gebruik je producten helemaal op

Soms moet je inventief zijn. Is het doosje met je oogschaduw bijna leeg? Dep het restje op een fijn penseeltje en gebruik het als eyeliner. Heb je de indruk dat je mascara klonterig wordt? Gooi die dan niet meteen weg maar laat warm water over het omhulsel stromen. Multifunctioneel gebruik is goed voor het milieu én je portemonnee.

Kort je wasbeurt in

Tijdens het nemen van een douche stroomt er gemiddeld zeventien liter water weg. Elke minuut dat de kraan loopt, vloeit er maar liefst twee liter water door de afvoer. Dat is veel, heel veel zelfs. Doe de kraan dicht tijdens het inzepen en probeer je wasbeurt met een paar minuten in te korten. 

Was je haar niet dagelijks

Door je haar iedere dag te wassen, verwijder je natuurlijke oliën en talg. Wie normaal haar heeft, wast zijn haar het best om de twee à drie dagen. Bovendien verspil je minder water en elektriciteit aangezien je nadien je haar niet hoeft te drogen. Heb je het gevoel dat je haar vettig wordt? Een droogshampoo kan soelaas bieden.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…