Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 redenen om minder alcohol te drinken

Camille
3 min read

Het is nooit te laat om je drinkgewoonten aan te passen. Hou jij wel van een wijntje of een fris pintje? Helemaal niet erg natuurlijk, maar heb je al eens overwogen om (even) géén alcohol meer te drinken?

Zodra je minder of geen alcohol drinkt, zal je al snel de voordelen ervan aan den lijve ondervinden. Zelfs een kleine aanpassing kan al een grote impact hebben op jouw gezondheid. 6 redenen om minder alcohol te drinken.

1. Alcohol is een giftige stof

Veel mensen weten niet dat alcohol een giftige stof is die in je bloedbanen terechtkomt. Je lichaam breekt deze stof echter zo snel mogelijk af in onschadelijke stoffen.

Uit alcohol ontstaat bij de afbraak eerst een giftige stof, ethanal, die vervolgens wordt omgezet in koolstofdioxide en water. Dit gebeurt voor het grootste deel in de lever.

Je lever ontgift de schadelijke stoffen en voert deze vervolgens via de urine af. Bij overmatig alcoholgebruik, kan de afbraakfunctie van de lever verstoord raken. In dat geval blijven de giftige stoffen te lang onafgebroken in het bloed.

2. De kater

Wakker worden met knallende koppijn, een droge mond, slap, moe en schimmige black-outs. Alles lijkt er op dat je veel te veel alcohol hebt gedronken.

Alcohol heeft meteen een (schadelijk) effect op de hersenen. Alcohol doodt letterlijk hersencellen en verhindert de aanmaak van nieuwe hersencellen.

Daarnaast helpt alcohol je weliswaar makkelijker in slaap te komen, maar je slaapt ook een stuk minder diep. Dit kan ervoor zorgen dat je je ‘s morgens minder uitgerust voelt. Minder alcohol zorgt voor een uitgeruster gevoel.

3. Maagpijn

Alcohol kan maagpijn veroorzaken. Dat komt omdat alcohol het maagslijmvlies prikkelt. Zelfs zodanig dat je misselijk wordt of moet overgeven. Bij een overmatig alcoholgebruik kan je een maagvliesontsteking oplopen en kan er zelfs een maagzweer (gaatje in het maagslijmvlies) ontstaan.

4. Goed voor de lijn

Alcohol bevat heel wat calorieën. De invloed ervan op ons lichaam wordt vaak zwaar onderschat. Wist je dat 1 gram alcohol maar liefst 7 kcal bevat? Om 1 glas wijn van 100 kcal weg te werken moet je ongeveer 4 km joggen. Bovendien bevatten die calorieën bijna geen andere voedingsstoffen, waardoor ze volledig overbodig zijn. 

Daarnaast is alcohol niet goed voor jouw huid. Het droogt je huid uit en zorgt zelfs voor een snellere huidveroudering.

5. Gedrag en veranderingen

Alcohol beïnvloedt je beoordelingsvermogen. Mensen die gedronken hebben worden vaak wat losser, vrolijker en enthousiaster. Anderen worden snel emotioneel of zelfs agressief. Als je gevoelig bent voor alcohol is het raadzaam niet veel te drinken. Drank maakt alles nog erger.

6. Alcohol en kanker

Veel mensen weten niet dat alcohol het risico op verschillende kankers doet toenemen: mond- en keelholte, strottenhoofd, slokdarm, lever, maag, borst (bij vrouwen) en dikke – en endeldarm (bij mannen). Vooral mensen die roken én drinken lopen een zeer hoog risico op mond- en keelkanker.

Het is logisch dat hoe meer alcohol je drinkt, hoe hoger het risico op het ontwikkelen van kanker is. Het verminderen of vermijden van alcoholgebruik zal bijdragen tot het verminderen van je risico op kanker.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…