Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 tekenen dat je hormonen uit balans zijn

Bram De Brabander
3 min read

Je hormonen spelen een belangrijke rol in je lichaam, ze zijn voor erg veel verantwoordelijk. Je seksuele ontwikkeling, je metabolisme en zelfs de kracht van je botten zijn afhankelijk van je hormonen. Als je hormonen uit balans zijn heeft dat dus verregaande gevolgen voor je gezondheid. Lees hier wat de 6 tekenen zijn.

1.Vermoeidheid

Je slaapt elke nacht minstens 8 uur en toch ben je moe. Dit is een van de meest voorkomende signalen dat je hormonen uit balans zijn. Er kunnen verschillende verklaringen zijn voor vermoeidheid maar een te hoog insuline gehalte is de meest logische. Als je insulinegehalte hoog blijft wil dat zeggen dat je kans op het krijgen van diabetes verhoogt. Gelukkig is dit stadium nog omkeerbaar. Eet minder of geen suiker en vervang voeding met witte bloem door volle granen. Gewicht verliezen en genoeg bewegen zullen je insuline niveau weer laten dalen.

2.Moeilijkheden met slaap

Niet kunnen slapen is een veelvoorkomend symptoom als je hormonen uit balans zijn. Bij mannen kan het betekenen dat het testosteronniveau te laag is. Bij vrouwen is een laag progesteronniveau meestal de boosdoener. Hormoontherapie kan een oplossing bieden maar er zijn ook natuurlijke middeltjes die kunnen helpen. Kruiden kunnen even effectief zijn, vraag raad aan je dokter.

3.Minder zin in seks

Als je minder zin hebt in seks dan kan dat betekenen dat je te weinig oestrogeen in je lichaam hebt. Bij mannen kan het testosteron niveau gedaald zijn. Je oestrogeen niveau daalt als je 40 wordt, dat is onderdeel van de menopauze. Wat velen niet weten is dat mannen ook een menopauze doormaken, als ze 50 zijn daalt hun testosteronniveau aanzienlijk. Er zijn verschillende behandelingsmogelijkheden, praat erover met je dokter.

4.Verminderde concentratie en een slecht geheugen

Als je altijd alles vergeet kan dat een teken zijn dat je hormonen, in het bijzonder cortisol, uit balans zijn. Na een periode van stress wordt je lichaam moe, hierdoor zal het minder cortisol produceren. Als ons cortisol niveau laag is zullen we ons minder goed kunnen concentreren.

5.Emotionele problemen

Geïrriteerd zijn, je zorgen maken, depressief zijn of humeurschommelingen zijn allemaal symptomen als je hormonen uit balans zijn. Ga eens langs bij je dokter en vraag of je hormonen kunnen onderzocht worden.

6.Gewichtstoename

Verdikken, in het bijzonder ter hoogte van je buik, is een veelvoorkomend hormonaal probleem. Vaak wil het zeggen dat de hormonen insuline en cortisol uit balans zijn. Probeer je stress te verminderen door yoga of ademhalingsoefeningen te doen. Zo zal je cortisolniveau weer balanceren. Eet minder suiker en vervang voedingsmiddelen waar witte bloem in zit door volle granen. Het zal je insuline niveau reguleren waardoor je minder vet opslaat ter hoogte van je buik.

 

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…