Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 tips om je optimaal te beschermen tegen de zon

Camille
4 min read

Wil jij je huid goed beschermen tegen de zon? Lees dan snel verder voor onze 6 tips. Deze tips helpen je om verbranding te voorkomen en je huid gezond te houden.

1: Zonnebescherming met een passende factor

Het lijkt voor de hand liggend, maar veel mensen gebruiken geen zonnebrandcrème. Of ze denken dat een zonnebrandcrème alleen nodig is als je een dagje gaat zonnen op het strand. Je huid heeft echter veel vaker bescherming nodig tegen de zon, zeker als je een lichte huid hebt of veel buiten bent.

Kies altijd voor een factor die bij jouw huid past:

  • Heb je een zeer lichte huid, verbrand je snel en word je bijna nooit bruin? Gebruik factor 25-30+.
  • Heb je een lichte huid, verbrand je snel en word je langzaam bruin? Kies voor factor 15-25.
  • Heb je een lichtgetinte huid die niet snel verbrandt en makkelijk bruin wordt? Gebruik factor 10-15.
  • Heb je een getinte huid, verbrand je vrijwel nooit en word je snel bruin? Dan is factor 5-10 voldoende.
  • Voor kinderen kan je het beste altijd voor factor 20-30+ kiezen.

2: Smeer gul

Een fout die veel mensen maken, is dat ze te weinig zonnebrandcrème aanbrengen. Hoe minder crème je gebruikt, hoe lager de factor wordt. Een flinterdun laagje biedt dus niet veel bescherming. Smeer daarom alle huid die niet door je kleding bedekt wordt gul in. Dus bijvoorbeeld ook je handen, oren, nek en voeten. Draag je luchtige kleding van een dunne stof? Smeer dan ook de huid onder je kleding goed in. Zonnestralen kunnen namelijk door dunne kleding heen dringen.

3: Draag beschermende kleding

Je kan beter niet met je blote huid de volle zon in gaan. Ook als je royaal smeert met zonnebrandcrème, blijft het bij sterke zonneschijn beter om je huid te bedekken. Over het algemeen houdt donkere kleding meer zon tegen dan lichte kleding.

Sinds enkele jaren is er ook speciale UV-werende kleding verkrijgbaar. Deze kleding is vooral geschikt voor mensen die zich extra moeten beschermen tegen de zon omdat ze snel verbranden. Vooral buitensporters en buitenwerkers dragen de kleding. Ook voor kinderen kunnen dergelijke kleren interessant zijn. Bv. badkleding die ook de nek en schoudertjes bedekt. Net als anti-zonnebrandmiddelen heeft kleding een beschermingsfactor.

4: Draag Een Hoofddeksel

Een pet of een hoed is ideaal om je hoofd, gezicht en nek te beschermen tegen de zon. Ga voor een pet met een grote klep of een hoed met een grote rand om hier maximaal van te profiteren.

5: Geniet van de schaduw

In het zonnetje zitten kan heerlijk zijn, maar voor je huid is het niet zo’n goed idee. Leer daarom genieten van de schaduw. Vooral tussen 12 en 3 uur kan je beter een schaduwrijk plekje opzoeken. De schaduw opzoeken betekent overigens niet dat je jezelf niet hoeft in te smeren. In de schaduw zijn de zonnestralen veel minder sterk, maar er komt nog steeds een deel door de parasol heen.

6: Gebruik een UV-polsbandje

Hoe weet je wanneer je jezelf opnieuw moet insmeren? Een keer per dag smeren is namelijk niet voldoende. Zeker als je zweet of zwemt, verliest de zonnebrandcrème snel zijn werking.

Bij drogisterijen en online winkels kan je speciale UV-polsbandjes kopen die je vertellen wanneer het tijd is om opnieuw zonnebrandcrème aan te brengen. Ook geeft zo’n bandje aan wanneer je de zon het beste kan vermijden.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…