Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 tips waarom een degelijk hoofdkussen noodzakelijk is

Camille
3 min read

Een hoofdkussen is niet zomaar de eerste de beste aankoop. Een degelijk hoofdkussen voorkomt doorgaans nek- of rugklachten en bevordert zo je nachtrust.

1. Slaaphouding

De slaaphouding is bepalend voor je kussenkeuze. Grofweg kun je drie slaaphoudingen onderscheiden: op je buik, op je rug en op je zij. Bij de keuze van een hoofdkussen kies je de houding die je het meest aanneemt tijdens je slaap, of waarin je doorgaans in slaap valt.

De buikslaper

Buikslapers kiezen bij voorkeur een zacht en soepel kussen dat niet te hoog is. Je nek ondervindt zo de minste belasting.

De zijslaper

Een zijslaper heeft te maken met een verhoogde druk op de schouders/ Je hebt dan dus extra ondersteuning aan je nek en hoofd nodig.

De rugslaper

De hoogte van het kussen van een rugslaper hangt af van de grootte van de kromming van zijn, of haar, rug. Bij voorkeur gaat een rugslaper liggen op een flexibel kussen dat goede ondersteuning biedt aan de nek. Er zijn overigens hoofdkussen verkrijgbaar die uitgerust zijn met een apart ingebouwde neksteun.

2. De kussenvulling

Een kussen kan gevuld zijn met verschillende materialen die allemaal hun eigen voor- en nadelen hebben. Door de juiste vulling te kiezen voor je hoofdkussen zul je eerder verzekerd zijn van een goede nachtrust. Zo kan een hoofdkussen bijvoorbeeld gevuld zijn met dons, veren, traagschuim, synthetisch materiaal, kapok, latex of wol.

3. Stevigheid

Het materiaal waarmee een kussen gevuld is, zal de stevigheid ervan bepalen. Een kussen gevuld met dons is dan ook beduidend zachter dan een exemplaar dat gemaakt is van traagschuim.

4. Vochtopnemende kussenvulling

Als je slaapt, verlies je veel vocht in de vorm van zweet. Het is dus belangrijk dat je kussen voldoende vochtopnemend is.

5. De wasbaarheid

De vulling van je hoofdkussen is bepalen voor de wasbaarheid. Sommige vullingen, zoals kapok, kun je niet wassen. Andere, bijvoorbeeld synthetisch materiaal, is juist prima zelf te reinigen.

6. Allergieën

Niet alle kussenvullingen zijn even geschikt als je last hebt van een allergie, zoals voor huisstofmijt. Sommige materialen kunnen je klachten zelfs verergeren, bijvoorbeeld als je kiest voor een kussen dat gevuld is met dons, wol of kapok.

Een hoofdkussen kiezen, is iets dat je zelf moet doen. Een ander weet immers niet wat je comfortabel vindt. Wel kun je samen bekijken uit welke opties je kunt kiezen.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…