Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

7 feiten en fabels over alcohol en katers

Bram
3 min read

Moet je melk drinken als je een kater hebt? En mag je echt geen drankjes mengen? Er bestaan helaas heel veel mythes over alcohol en katers. Wij helpen ze graag de wereld uit.

Feit: je bent sneller dronken na het drinken van drankjes met bubbels

Het lijkt een fabel maar deze is echt waar. Bubbels in drankjes zorgen ervoor dat je sneller dronken wordt. Onderzoekers hebben ontdekt dat het alcoholpercentage in je bloed sneller stijgt na het drinken van alcohol met bubbels. Denk bijvoorbeeld aan champagne, prosecco en schuimwijn. Dat komt omdat de carbondioxide die in bubbels zit de alcoholopname in je lichaam versnelt.

Fabel: je mag verschillende alcoholische drankjes niet door elkaar drinken

Wijn na bier is plezier of bier na wijn is venijn? Het blijkt een grote mythe te zijn. Je kan gerust verschillende drankjes met elkaar combineren, je zal er niet sneller dronken van worden.

Feit: drink melk voor je gaat slapen

Het lijkt niet echt smakelijk, maar als je dronken bent doe je er goed aan om voor het slapengaan melk te drinken. Het zal je hydrateren, je maag kalmeren en je zal beter kunnen slapen omdat je minder moet plassen. Melk is zelfs ideaal om hoofdpijn en misselijkheid te voorkomen.

Fabel: oudere mensen kunnen slechter tegen alcohol

Het lijkt aannemelijk maar jongere mensen kunnen niet beter tegen alcohol dan oudere mensen. Oudere mensen zouden zelfs iets beter tegen alcohol kunnen omdat ze meer ‘getraind’ zijn.

Feit: sommige mensen krijgen (bijna) nooit een kater

Ken jij ook iemand die ’s morgens na een feestje vrolijk opstaat terwijl jij een helse kater hebt? Sommige mensen kunnen beter tegen alcohol dan andere. Dat wil niet zeggen dat ze gespaard blijven van de schadelijke gevolgen van alcohol op lange termijn. Het wil gewoon zeggen dat ze minder snel een kater krijgen. Opletten dus als jij ook een van deze gelukkigen bent!

Fabel: neem een ibuprofen als je een kater hebt

Heb je last van hoofdpijn? Let dan op met ibuprofen, het kan je maagwand licht beschadigen. Een paracetamol is een veiligere keuze.

Feit: donkere drankjes geven grotere katers

Ook deze lijkt op een fabeltje maar het is echt waar! Hoe donkerder de alcoholische drank hoe groter je kans op het krijgen van een kater. Ongeacht het alcoholpercentage kan rode wijn een ergere kater met zich meebrengen dan witte wijn.

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…