Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

7 Handige tips om het maximale uit je workout te halen!

Bram
4 min read

1. Werk intensief

Zodra je denkt dat je een beetje intensiever kunt trainen dan kun je dit het beste ook echt doen. Hoe intenser je immers werkt, hoe hoger je stofwisseling eveneens zal stijgen. Dit betekent dat er dus meer voedingsstoffen om worden gezet in energie. Zelfs als je al gestopt bent met je workout zal je lichaam nog verder gaan met het verbranden van calorieën. Uiteraard is het onmogelijk om voortdurend intens te blijven trainen en is werk je met intervallen van telkens 1 minuut intensieve inspanning gevolgd door 4 minuten training op een wat rustiger tempo.

2. Werk met gewichten

Het werken met gewichten op zich zal niet altijd zorgen voor de verbranding van lichaamsvet. Wel zal het liften van gewichten ervoor zorgen dat je spieren op gaat bouwen. Alle spieren in je lichaam zorgen voor de verbranding van calorieën. Dit betekent dan ook dat hoe groter je spiermassa is, hoe meer energie er zal worden verbrand, zelfs op het ogenblik dat je gestopt bent met je workout.

3. Zet je spieren aan het werk

Op het ogenblik dat je bezig bent met je workout dan zul je op een zeker moment een brandend gevoel in bepaalde delen van je lichaam voelen. Dit gevoel betekent dat je je doel hebt weten te bereiken. Je hebt je spieren immers zo hard mogelijk aan het werk gezet en op die manier calorieën verbrand. Door bovendien tegelijk meerdere spiergroepen te trainen (de zogenaamde crosstraining) zal de uitwerking langer aan blijven houden. Daarnaast zal een dergelijke workout ook intensiever zijn. Dit in tegenstelling tot de training van slechts één spiergroep.

4. Geen lange rustpauzes tussendoor

Tijdens je workout is het zeker niet aan te raden om regelmatig een langere rustpauze in te bouwen. Even terug naar de kleedkamer of op een andere manier even tot rust komen zijn immers alleen maar excuses. Dergelijke langere rustpauze zal ervoor zorgen dat je hart in staat wordt gesteld om weer op een normaal tempo te gaan kloppen. Indien je echter door blijft gaan met je workout zal je lichaam, en dus ook je hart, harder moeten blijven werken en zal de verbranding van calorieën hoog blijven.

5. Een goede warming up is essentieel

Op het ogenblik dat je begint met een workout, zonder je eerst goed op te warmen, zal die voor je hart aanvoelen als een soort schok. Het gevolg van een stevige workout zonder gedegen warming up zal ervoor zorgen dat je je de rest van de dag moe en minder productief zult zijn. Voor het starten met een workout kun je dan ook beter minimaal 10 minuten je lichaam opwarmen. Hierdoor zul je na je training nog in staat zijn om actief te blijven. Wanneer je de rest van de dag immers niet meer actief bezig kunt zijn, zullen er aanzienlijk minder calorieën worden verbruikt.

6. Train op de juiste manier

Door te variëren met je trainingen zal je lichaam meer calorieën verbranden dan wanneer je voortdurend dezelfde workout uitvoert. In dit laatste geval zal je lichaam namelijk aan de training gewend raken. Doordat je de workout op die manier steeds gemakkelijker afgaat, zal de verbranding van calorieën afnemen. Vergeet voor een workout echter niet dat je lichaam de nodige brandstof nodig zal hebben om optimaal te kunnen werken. Je lichaam zal weliswaar niets te verbranden hebben als je een training begint met een lege maag. Er zal dan dus direct lichaamsvet aan worden gesproken als brandstof. Dat mag dan wellicht ideaal klinken, niets is echter minder waar. Op het ogenblik dat je trek hebt, kun je immers niet intensief trainen en zul je dus ook minder calorieën verbranden. Een workout beginnen met een hongergevoel zal dan ook averechts werken.

7. Drink voldoende tijdens een workout

Tijdens een workout is het essentieel dat je lichaam voldoende vocht, bij voorkeur water, aangeleverd krijgt. In water zit namelijk de broodnodige zuurstof die je lichaam nodig heeft tijdens een intensieve workout. Vanwege de behoeft aan extra zuurstof zul je bovendien altijd zwaarder gaan ademen tijdens een training. Water heeft echter nog een ander belangrijk voordeel: het helpt vet uit je lichaam afvoeren. Je lymfesysteem zal bij het maken van bepaalde bewegingen, zoals trampolinespringen, het vet met behulp van water af weten te scheiden. 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…