Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

80 miljoen Europeanen leven in een vochtige en ongezonde woning

Camille
3 min read

Hoewel het logisch lijkt om regelmatig even een raampje open te zetten en om te zorgen voor een goede ventilatie van je woning, doet lang niet iedereen dit voldoende. Te weinig verse lucht of slechte ventilatie in je huis zorgt al snel voor een slecht klimaat binnenshuis.

Je hebt het niet altijd in de gaten, maar een doffe geur of regelmatige hoofdpijn kunnen belangrijke indicatoren zijn van een slechte luchtkwaliteit. De luchtkwaliteit binnenshuis is vaak zelfs slechter dan de kwaliteit van de lucht buitenshuis, en dit brengt verschillende gezondheidsrisico’s met zich mee. Een goed verluchte woning is dus van levensbelang, zie het als het ademen van je huis.

Luchten en ventileren

Een van de makkelijkste manieren om te zorgen voor een gezond binnenklimaat is regelmatig een raam of een deur open zetten. Minstens een kwartier per dag, maar liever langer. In de zomer is dit natuurlijk evidenter dan in de winter. Maar ook als het kouder is, is het belangrijk om dagelijks te verluchten.

Ideaal is een continue ventilatie, dit maak je mogelijk door ventilatieroosters te plaatsen, al dan niet electrisch aangedreven.

Vocht in huis

Door te leven in je woning voeg je vocht toe aan de lucht. Denk maar aan koken, douchen, wassen, huisdieren en zelfs door uit te ademen. Opgeteld levert dit bij een gemiddeld huishouden tussen de 10 en 15 liter extra water op.

Woon je in een nieuwbouwwoning? Door de nieuwste isolatietechnieken zijn nieuwbouwhuizen erg goed geisoleerd. Dit maakt voldoende ventilatie nog belangrijker. Zodra het extra vocht dat je met zijn allen veroorzaakt nergens heen kan, wordt je woning vochtig. Door goed te luchten en te ventileren kan dit voorkomen worden. De badkamer en de wc zijn ruimtes die extra aandacht verdienen, zeker als het kleine kamertje geen raam heeft. Hier heeft het regelmatig open zetten van deuren al een groot effect.

Kom hier meer te weten over vochtbestrijding. Op deze website vind je de meest voorkomende oorzaken van vochtproblemen in huis. Ook voor opstijgend vocht vind je er het gepaste advies.

Effecten op je gezondheid

Een goed geventileerde woning met een gezond binnenklimaat heeft grote voordelen voor je gezondheid. Het is bewezen dat studerende kinderen maar ook mensen die thuiswerken tot 15% productiever zijn in een goed geventileerd huis. Allergieën krijgen minder kans doordat de grootste veroorzakers nu eenmaal niet van een schoon en doorlucht huis houden.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…