Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

9 redenen waarom iedereen aan yoga zou moeten doen

Camille
5 min read

Yoga is steeds meer in, het is een trend die aan het evolueren is. Er bestaan veel verschillende vormen van yoga en dagelijks worden er ook nieuwe geïntroduceerd. De basis van alle yoga is de ‘hatha – yoga’. ‘ha’ betekent zon en ‘tha’ betekent maan, hiermee wil men een dualiteit symboliseren en de juiste balans creëren tussen lichaam en geest. Van daaruit bestaan er dan tal van strekkingen. Afhankelijk van de soort yoga, zal er een nadruk gelegd worden op het fysieke, meditatieve of het spirituele vlak. Er zijn dus veel manieren om yoga te banaderen, je moet voor jezelf uitmaken in welk aspect je je verder wilt verdiepen. In elke vorm van yoga bestaan er tal van voordelen:

Yoga voor zowel jong als oud

Iedereen, ongeacht leeftijd, geslacht of religie kan aan yoga doen. Of je nu jong, oud, stijf of lening bent, dat maakt niet uit. Er bestaan heel veel verschillende soorten yoga, waaronder ook zwangerschapsyoga, kids yoga, tiener yoga, baby yoga en bedrijfsyoga.

Stressvermindering

We hebben een druk leven en lopen voortdurend gestrest rond waardoor we veel spanningen in ons lichaam creëren. Door aan yoga te doen leer je jezelf ontspannen en te letten op een goede ademhaling. Dat zal er onder andere voor zorgen dat je je stress beter onder controle krijgt en er daling van het stresshormoon cortisol in ons lichaam ontstaat. Yoga zorgt voor kalmte & concentratie en vermindert hierbij ook woede en verijdeling.

Fysieke & mentale kracht

Yoga legt de verbinding tussen lichaam en geest en maakt je sterker op zowel het mentale als het fysieke vlak. Door de soort oefeningen die je doet in de yoga en wijze waarop je ze uitvoert, komen er spieren in ons lichaam geactiveerd die bij ons dagelijks leven niet meer aan bod komen. Na een eerste yoga les voel je je vaak stijf omdat je spieren gebruikt die je niet gewoon bent. Toch voel je je na een yoga les meestal herboren, alle spanning verdwijnt en je geest wordt volledig leeggemaakt. Daarnaast versoepelt en versterkt yoga tegelijkertijd ook ons spieren in het lichaam.

Ademhaling

Mensen die yoga doen, gaan vaker rustiger en kalmer door het leven. Dat komt omdat je in de yoga ademhalingstechnieken krijgt. Yoga leert je onder andere om trager en dieper te ademen. In plaats van kort en alleen maar in de borst te ademen, leer je langzaam, rustig en ontspannend te ademen. Dat leidt tot een betere longfunctie waardoor het lichaam aangespoord wordt om te ontspannen. Sluit eens je ogen en adem gedurende een minuut  heel langzaam in – en uit. Je zal zien dat je meteen al rustiger wordt.

Lenigheid

Door aan yoga te doen train je je spieren en maak je ze langer. Tijdens een eerste les yoga zullen velen hun tenen nog niet kunnen raken met gestrekte armen. Je leert beetje bij beetje de juiste spieren te gebruiken waardoor na verloop van tijd de ligamenten, pezen en spieren verlengd worden. Dat zorgt ervoor dat je meerdere lichaamsposes kan aannemen en je dus leniger wordt.

Rustgevend

Yoga werkt vooral rustgevend en de yoga oefeningen zorgen ervoor dat je je beter kunt ontspannen. Het zijn oefeningen die een rustgevend effect hebben en bovendien je geestelijke tot rust laat komen. Daarnaast is het in de yoga belangrijk om een juiste houding aan te nemen en een goede & rustige ademhaling te hanteren.

Beter slapen

Door aan yoga te doen maak je je lichaam los en je hoofd leeg, waardoor je ontspant en dus beter ga slapen. Doordat je rustiger bent en gebruik maakt van een  betere ademhaling zal je vlugger kunnen ontspannen en je piekermomenten een beter plekje kunnen geven dan in bed.

Pijnverlichting

Yoga kan ook verschillende voordelen bieden voor personen met diverse aandoeningen of klachten. Door het beoefenen van yoga kan de pijn verlicht worden van zowel kankerpatiënten als mensen met rug – en nekklachten, een te hoge bloeddruk of andere kwaaltjes, dat heeft voornamelijk te maken met het feit dat yoga de bloeddruk verlaagt. Sommigen beweren zelfs dat yoga kan helpen bij het verwerken van emotionele pijn.

Zelfontplooing

Yoga is vaak een uitdaging voor jezelf. Je leert je grenzen kennen en verleggen. Dat kan zowel lichamelijk als fysiek zijn. Tijdens het beoefenen van yoga kom je in contact met jezelf. Je leert jezelf beter kennen en wat je grenzen zijn. Als je deze via de yoga probeert te verleggen dan zal je dat in het dagelijks leven en je sociale omgang met anderen wellicht ook doen.

Enkele misvattingen over yoga:

  • Yoga is alleen voor spirituele mensen;
  • Is pure meditatie;
  • Je moet er lenig & slank voor zijn;
  • Yoga is enkel voor vrouwen geschikt;
  • Alleen hipsters doen het;
  • Alternatieven beoefenen yoga;
  • Alleen vegetariërs doen aan yoga.
Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…