Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

9 tips voor de perfecte lenteschoonmaak

Camille
3 min read

Het voorjaar brengt lentekriebels met zich mee, maar ook het enorme verlangen om je omgeving weer eens helemaal onder handen te nemen. Wij geven je alvast enkele tips om je woning uit zijn winterslaap te halen.

1.Tijd

Neem tijd voor je lenteschoonmaak en reserveer op zijn minst één hele dag. Plan je schoonmaak een week op voorhand en maak een plan op voordat je aan de slag gaat. Maak hierbij een overzicht van wat in welke kamer schoongemaakt moet worden en welke spullen je hiervoor nodig hebt.

2. Haal de juiste schoonmaakspullen

Dit brengt ons meteen al bij de tweede tip. Zorg dat je de juiste producten in huis hebt voordat je aan de grote lenteschoonmaak begint, zo hoef je geen tijd te verspillen met het halen van de spullen.

3. Stoffig imago

Zet meteen je ramen en deuren wijd open. De opeenhoping van stof gedurende de koude winter heeft voornamelijk te maken met het gebrek aan ventilatie in de winter. Het is koud, dus we houden ons vensters maar dicht.  Door te verluchten gaat je huis al heel wat frisser ruiken en stofvrij zijn.

4. Papier hier

Orden je papieren en tijdschriften. Ze vragen om een systeem. Maak leuke hangmappen of bakjes in je bureau en benoem ze! Heb je geen bureau en verzamelt het papier zich telkens weer in de keuken of woonkamer? Koop dan een mooi kastje voor in je woonkamer te zetten en plaats er een paar mandjes of bakjes in om al je papieren te sorteren.

5. Vuilniszakken

Het belangrijkste schoonmaakmiddel in je huis is de rol met vuilniszakken. Gooi alles weg dat je de hele winter niet hebt aangeraakt (tenzij het gaat om spullen waarmee je nog iemand anders een plezier mee kan doen.)

6. Rommelmarktje

Gooi ook niet alles weg. Wat jij niet moet hebben of niet meer mooi vindt, kan soms wel heel handig zijn voor een ander. Geef het weg, breng het naar de kringloopwinkel, ga naar een rommelmarkt of zet het op het internet. Keuzes genoeg!

7. Van boven naar beneden

Kuis van boven naar beneden. Begin altijd met het schoonmaken van hoge spullen en werk vervolgens naar beneden toe tot aan je vloer. Zo valt het stof niet naar beneden op reeds gekuiste plaatsen. Veeg als laatste de vloer.

8. Badkamer

Heel wat mensen zien er tegenop om de badkamer schoon te maken. Kalk is hier een veelvoorkomend probleem. Gebruik hiervoor antikalkmiddel en wikkel je kranen in met een doekje dat je in antikalkmiddel hebt laten drenken. Op vlakken die je moeilijk weg krijg, schrob je het best met een tandenborsten en kuis je muurtegels met een allesreiniger om schimmelvorming te voorkomen.

9. De keuken

Gebruik in je keuken een allesreiniger om je gootsteen en fornuis proper te houden. Aangekoekt vuil laat je best eerst weken met allesreiniger. Kuis je oven en microgolfoven uit door ze eerst even te verwarmen en daarna schoon te maken met een ontvettend middel en een hete doek.

Klik hier voor nog meer slimme schoonmaaktips! »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…