Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Alternatieve therapieën die in aanmerking komen voor terugbetaling

Olivier
4 min read

Alternatieve therapieën vallen niet onder de terugbetaling van de verplichte ziektekostenverzekering in België. Voor deze behandelingen werd de geneeskundige effectiviteit (nog) niet wetenschappelijk bewezen. Niet-conventionele therapieën kunnen hierdoor vaak duur zijn voor wie baat heeft bij dergelijke behandelingen. We lijsten even op welke alternatieve therapieën er bestaan in België en welke wel terugbetaald kunnen worden via je ziekenfonds.

Wat betekent alternatieve therapie in België

In België wordt al jaren geijverd om het beroep van alternatief behandelaar te regulariseren. Therapeuten die niet-conventionele behandelwijzen uitvoeren, moeten zich verenigen en tucht- en klachtregeling opstellen. Therapeuten binnen deze beroepsverenigingen kunnen opgenomen worden in het Register Beoefenaren Complementaire en alternatieve Zorg (RBCZ). Onder alternatieve therapiën vallen de volgende beroepen:

Volgens de Belgische Nationale Gezondheidsenquête van 2004 zou ongeveer 10% van de Belgen regelmatig hun toevlucht nemen tot alternatieve therapie, naast reguliere behandelingen.

Soorten therapie

Osteopathie is de behandeling van gewrichten en aandoeningen van de weefsels. Hierbij wordt manueel de bewegelijkheid van de patiënt gestimuleerd. De osteopaat behandelt pijnklachten            als nekpijn, lumbago en ongemak door geknelde zenuwen. Ook topsporters kunnen terecht bij de osteopaat, net als mensen met een slechte houding en algemene gezondheidsklachten na uitsluitsel van een ernstige aandoening.

Chiropractors behandelen vooral de ruggengraat om de mobiliteit van de patiënt te verbeteren en pijn te bestrijden. De chiropraxie gelooft dat vele fysieke en mentale klachten afkomstig zijn van blokkades in de ruggenkolom. Geblokkeerde gewrichten worden losgemaakt om nek-, rug-, schouder- en andere klachten te verminderen. Naast het losmaken van de ruggengraat, behandelen ze spieren en voorzien ze oefeningen om het lichaam en de spieren te versterken. . Ze worden in de volksmond ook wel krakers genoemd.

Acupunctuur komt uit de oude Chinese geneeskunde. Het lichaam wordt behandeld door middel van specifieke drukpunten en steriele naalden. De naalden worden op bepaalde punten – meridiaanpunten – geprikt om de pijn weg te halen en de energiestroom te herstellen. Acupunctuur wordt gebruik om allerlei soorten pijn te behandelen: rug- en nekpijn, menstruele en gynaecologische pijn, pijn aan de borsten en op de wervels, etc. Geestelijke onrust zoals emotionele stress, lusteloosheid en dipjes zouden dankzij acupunctuur ook verholpen kunnen worden. Ook hier wordt het lichaam als het ware hersteld en gereinigd door de naalden in verschillende drukpunten te prikken. Dit is volgens heel wat patiënten pijnloos.

Terugbetaling door je ziekenfonds

Veel ziekenfondsen hebben een speciale aanbieding voor de terugbetaling van alternatieve therapieën, aangezien ze niet opgenomen zijn in de reguliere ziekteverzekeringen. Bij het Medicalia pakket van OZ, worden de raadplegingen voor logopedie, homeopathie, diëtiek, ergotherapie, psychologie, osteopathie, chiropraxie, acupunctuur en orthopedagogie terugbetaald. Hierbij krijg je 75% van het betaalde bedrag terug en dit tot €600 euro per aansluitingsjaar. 

Bereken nu met de test van OZ hoeveel jij kan besparen op medische kosten met een Medicalia verzekering voor jou en/of je hele gezin. 

Ontdek Medicalia

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…