Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bah, deze schadelijke stoffen kunnen zich in je woning bevinden

Lore
4 min read

Als we aan luchtvervuiling denken, denken we aan uitlaatgassen, fabrieken, chemicaliën in de landbouw etc. Veel mensen staan er echter niet bij stil dat ook de lucht in je woning zwaar vervuild kan zijn. Schadelijke stoffen van buiten kunnen immers je woning binnenkomen en vaak zijn er, zonder dat je het beseft, daarbovenop eigenlijk al heel wat vervuilende stoffen in je woning aanwezig. Wij zetten de belangrijkste op een rij, inclusief tips van hoe je ze kunt aanpakken.

Pollen en allergenen van planten en bloemen

Pollen en allergenen van planten en bloemen kunnen zorgen voor allergische reacties zoals tranende ogen, een loopneus en keelpijn. Die pollen en allergenen kunnen van buiten naar binnen komen, maar ook afkomstig zijn van bloemen en planten in huis.

Industriële uitlaatgassen

Ook industriële uitlaatgassen kunnen via ramen, deuren en ventilatieroosters naar binnenkomen. Dat is echter geen excuus om je ramen de hele dag dicht te houden: dagelijks ventileren en verluchten is een must, anders stapelen de vervuilende stoffen zich op in je woning.

Woon je langs een drukke weg? Probeer dan zoveel mogelijk buiten de spitsuren te verluchten. Zet bij voorkeur een raam langs de achterkant van het huis open en zorg ook dat de luchttoevoer van je ventilatiesysteem zich aan de achterkant bevindt.

Bacteriën en schimmelsporen

Bacteriën en schimmelsporen zijn erg gevaarlijk. Vooral in vochtige en oude huizen komt schimmel vaak voor. Kijk dus regelmatig in hoeken, achter kasten en in de garage of je geen vochtplekken en/of schimmel ziet.

Bacteriën verspreiden zich snel in de keuken en badkamer wanneer die niet goed schoongemaakt worden. Gebruik natuurlijke schoonmaakmiddelen of azijn om op een gezonde manier je keuken, badkamer en sanitair te poetsen en de kans op grote hoeveelheden bacteriën te voorkomen.

Formaldehyde

Formaldehyde is een schadelijke stof die uitgestoten wordt door tapijten, voorgelijmde vloerbekleding, spaanplaten, verven, (parket)vernissen, gordijnen…

Ook tabaksrook bevat formaldehyde, waardoor roken in huis extra gevaarlijk is voor de gezondheid van diegenen om je heen.

Formaldehyde kan gezondheidsklachten zoals irritatie van de luchtwegen, ogen, neus en keel, hoofdpijn, allergische reacties, duizeligheid, misselijkheid etc. veroorzaken.

Benzeen

Deze schadelijke stof komt dan weer voor in onder andere schoonmaakmiddelen, geurkaarsen en in sommige soorten lijm en verf. Sigarettenrook bevat ook benzeen, wat dus gevaarlijk is voor de roker zelf en voor zijn/haar omgeving.

Indien je in de buurt van een tankstation of een industriegebied woont, is de kans dat er benzeen je huis binnenkomt extra groot. Extra maatregelen zoals een luchtreinigende ventilator zijn dan aangeraden om de concentraties van de stof in je woning zoveel mogelijk te verminderen.

Hoe verwijder je de schadelijke stoffen uit je woning?

Het verbeteren van de lucht in huis is vaak een kwestie van een aantal kleine aanpassingen: verminder bijvoorbeeld je gebruik van chemische schoonmaakmiddelen en geurkaarsen en rook geen sigaretten binnen. Schoonmaakmiddelen kun je door natuurlijke producten vervangen zoals azijn.

Gebruik je voor je hobby vaak lijm, verf of oplosmiddel? Doe dat dan indien mogelijk in de buurt van een open raam en probeer de dampen zo min mogelijk in te ademen. Laat hierna het raam nog even open om goed te verluchten.

Je hoeft trouwens niet alle planten uit je woning te weren: sommige planten hebben immers luchtzuiverende kwaliteiten.

Als je er echt zeker van wil zijn dat zoveel mogelijk schadelijke stoffen uit je woning verwijderd worden, is een luchtreinigende ventilator zoals de Dyson Pure Cool zeker ook een aanrader. Deze luchtreinigingsventilator detecteert automatisch verontreinigende stoffen en gassen. Hij maakt daar realtime melding van op het ingebouwde lcd-scherm en reinigt al deze stoffen door middel van de HEPA*- en koolstoffilter. De Pure Cool verwijdert 99,95% van alle verontreinigende deeltjes zo klein als 0,1 micrometer en projecteert tot 290 liter schone, gereinigde lucht in elke hoek van de kamer. De Dyson Pure Cool kan als luchtreinigingsventilator ook verkoeling bieden in de zomer.

*HEPA staat voor High Efficiency Particulate Air. HEPA-filters zijn luchtfilters die tussen 85% en 99,999995% van alle stofdeeltjes van 0,3 micrometer (µm) tegenhouden, afhankelijk van het specifieke filtertype.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…