Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het belang van 30 minuten beweging per dag

Camille
3 min read

Naast gezonde voeding is het ook heel belangrijk om voldoende te bewegen. 30 minuten per dag bewegen aan een matige intensiteit heeft al een gunstig effect op je lichaam. Veel mensen weten het, te weinig mensen doen het…

Voldoende bewegen

Niet fit? Geen tijd? Of gewoon geen grote liefhebber van sport? Geen zorgen. Bewegen kan al heel eenvoudig zijn. Je hoeft niet per se urenlang in de fitness te zitten of beresterk te worden om gezond te zijn. Wandelen, trappen lopen, tuinieren, schoonmaken: dat telt allemaal al mee als fysieke inspanning. Plan elke dag een paar momentjes in om goed te bewegen.

Denk er bij al je fysieke activiteiten wel om dat je altijd binnen je mogelijkheden blijft. Wees je bewust van wat je lichaam aankan, probeer vooral niets te forceren. Voor je het weet loop je op de een of andere manier een blessure op, of zelfs iets ergers. Ambitie om te bewegen is altijd goed maar begin bij het begin.

Gezond gewicht

Voldoende lichaamsbeweging verhoogt de stofwisseling van je lichaam. Dit is een belangrijk wapen in het behouden van een gezond lichaamsgewicht. Bewegen draagt bij tot een goede balans tussen je energieverbruik en energie-inname.

Combineer daarnaast beweging met een gezonde voeding, rijk aan plantensterolen. Plantaardige sterolen vormen een groep van cholesterolachtige stoffen, die van nature voorkomen in veel voedingsmiddelen van plantaardige oorsprong. Zoals plantaardige oliën, noten, zaden, graanproducten, fruit en groenten. Ze hebben dezelfde stabiliserende functie in de celmembranen van planten als cholesterol in menselijke en dierlijke cellen. De inname van plantensterolen zorgt er o.a. voor dat ze de opname van cholesterol vanuit de darmen in het bloed kunnen remmen. Door bv. plantaardige margarines in je voeding te integreren, krijg je zeker voldoende plantensterolen binnen, die je kunnen helpen in het verlagen van je cholesterol.*

Minder stress

Wist je trouwens dat bewegen ook nog eens een goede manier is om je stressniveau te verminderen? Opgekropte energie kun je kwijt in een goede wandeling of cardio-oefening, en natuurlijk in een yogasessie. Ook voor de mentale gezondheid is bewegen heilzaam. Een lichamelijke inspanning zorgt ervoor dat je endorfines aanmaakt, bewegen is dus prima om geestelijk onrust in te dijken.

Bye bye ziektes

Beweging houdt je gezonder. Studies bewijzen dat voldoende bewegen bepaalde vormen van kanker en hart – en vaatziekten kan voorkomen. Voldoende beweging stimuleert de aanmaak van enzymes die de LDL-cholesterol doorvoeren naar de lever. Een verhoogd cholesterolgehalte kan bijgevolg een risicofactor zijn in de ontwikkeling van hart – en vaatziekten. ** Je leven lang voldoende bewegen is ook het beste medicijn tegen vallen en typische ouderdomsziekten als artritis, osteoporose (broze botten) en hoge bloeddruk.

* Het is bewezen dat plantensterolen helpen bij het actief verlagen van cholesterol. De inname van 1,5-2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken als onderdeel van een gezonde leefstijl en verantwoorde voeding, met voldoende groente en fruit voor het op peil houden van het carotenoïdengehalte*. Meer dan 3 gram plantensterolen per dag dient niet geconsumeerd te worden.
**Verhoogde cholesterol is een risicofactor in de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…