Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het belang van daglicht in je woning voor je gezondheid

Camille
3 min read

Wakker worden met daglicht is een goede start van je dag. Veel mensen voelen zich wakkerder, energieker en vrolijker. Daglicht in je woning kan deze positieve eigenschappen versterken.

Een woning met veel daglicht zorgt voor gezondere en vrolijke bewoners. Rekening houdend met het feit dat we maar liefst 90% van onze tijd binnenshuis doorbrengen, is een prettig en licht huis dus erg belangrijk en daglicht levert hier een belangrijke bijdrage aan.

Het ritme van dag en nacht

Voldoende daglicht beïnvloedt ons lichaam en mentale gezondheid.

 Licht bevordert je concentratie, je eetlust en zelfs je stressniveau maar ook je slaapritme. Daglicht geldt als een van de belangrijkste motoren van je biologische klok, en deze biologische klok zorgt voor ons welzijn.

Hoe meer je meegaat met het ritme van de dag en de nacht, hoe beter je je voelt. Voldoende daglicht in je huis – maar ook op kantoor of in je werkruimte – zorgt ervoor dat je  optimaal mogelijk profiteert van het daglicht en hierdoor op je best functioneert.

Licht en ouderdom

Opvallend genoeg hebben ouderen meer licht nodig dan jonge mensen. Dit heeft niet alleen te maken met de veroudering van de ogen en dus verminderend zicht, ook de biologische klok heeft een strikter ritme nodig. Daarnaast neemt een ouder lichaam minder snel de vitamine D uit licht op, goed voor onder andere sterke botten. Onderzoek heeft uitgewezen dat hoe ouder mensen worden, hoe groter de kans is op een winterdepressie. Dergelijke klachten verdwijnen in de lente – als er weer meer licht is en de dagen lengen – vaak als sneeuw voor de zon.

Tips voor een lichte leefomgeving

Het ene huis laat meer licht binnen dan het andere huis. Toch zijn er een aantal tips waarmee je rekening kunt houden als je meer licht in je huis wilt:

  • Grotere en lagere ramen
  • Dakraam: met een zonnescherm of rolluik beslis je zelf wanneer het zonlicht binnen valt 
  • Lichttunnels
  • Kies voor lichte, reflecterend bestrating voor het raam
  • Neem witte horizontale lamellen van aluminium of hout, omdat die het licht naar binnen reflecteren
  • Plaats niets op je vensterbank en schilder deze eventueel wit voor meer reflectie.
  • Heldere verlichting
  • Vouwgordijnen
  • Kies voor een lichte, reflecterende vloer en witte wandafwerking

Heb je dit allemaal gedaan? En is het nog te donker in huis? Dan is het plaatsen van een extra raam of dakvenster misschien de oplossing! Denk ook eens na over het vergroten of verhogen van een raam.

Wil je graag hier meer over weten? Klik hier »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…