Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het belang van was en afwas voor je dagelijkse gezondheid

Camille
4 min read

Dat regelmatig schoonmaken essentieel is voor de hygiëne in je huis en voor het onderhoud van je inrichting is bekend. Maar wist je dat de dagelijkse afwas zelfs één van de meeste effectieve manieren is om de bereiding van voedingswaren hygiënisch te houden? Ook het wassen van vaat-en handdoeken is belangrijk.

En vergeet zeker je handen niet! In de keuken worden bacteriën op voedingswaren voornamelijk overgebracht via je handen, werkblad, hand – en vaatdoeken en allerlei keukengerei. Het belang van was en afwas voor je dagelijkse gezondheid mag dus zeker niet onderschat worden. Hierbij enkele tips.

1. Vaatwastabletten

All-in-one vaatwastabletten bevatten vaak schadelijke stoffen die aan je bestek, glazen en borden blijven hangen. Deze komen dus bijgevolg ook in je mond terecht. Je lichaam heeft geen nood aan stoffen tegen zilver-en glascorrosie. Was bij voorkeur met de hand af of gebruik ecologische vaatwastabletten die biologisch afbreekbaar zijn.

2. Hoe minder schuim, hoe beter!

Wist je dat schuim helemaal niet bijdraagt aan de reinigende kracht van afwasmiddel? Aan de meeste afwasmiddelen zijn schuimversterkers toegevoegd, maar die verbeteren de prestaties helemaal niet. Bovendien zijn schuimversterkers vaak niet biologisch afbreekbaar en dus helemaal niet goed voor ons milieu. Het is een volledig onnodig ingrediënt

3. Witter dan wit?

De meeste wasmiddelen bevatten ‘optische witmakers’. Dat is een chemische stof die op je wasgoed blijft kleven om zo een glanzend effect te creëren. Dat heeft als gevolg dat de schadelijke stoffen niet alleen op je was blijven kleven, maar nadien ook op je huid. Het helpt niet om het vuil te verwijderen.

Optische witmakers zijn schadelijk omdat ze helemaal niet biologisch afbreekbaar zijn. Er zijn ook ecologische optische witmakers die wel biologisch afbreekbaar zijn en een minimale impact nalaten op het waterleven. Deze zijn echter heel duur waardoor de meeste mensen conventionele wasmiddelen, de schadelijke variant, blijven gebruiken. Kies daarom voor ecologische wasmiddelen zonder optische witmakers.

4. EN fosfaten

Een fosfaat is een molecule die vaak aan was-en reinigingsproducten toegevoegd wordt om water te verzachten. Op het eerste zicht zijn fosfaten niet slecht, maar wel als ze massaal in ons water terechtkomen. Veel merken zetten ‘vrij van fosfaten’ op hun verpakking maar gebruiken wel fosfonaten, die eenzelfde werking hebben maar minder bekend zijn.

5. Gezond schoon

Kuisen kan een hele opgave zijn, maar ruwe handen, ademhalingsproblemen en allergieën zijn helemaal niet nodig om je huis schoon te maken. Om deze problemen te vermijden gebruik je het best gezonde natuurlijke reinigers.

Ze zijn meedogenloos voor vuil, vet en vlekken maar zacht voor jou, je gezin en de natuur.
Waarom zou je je vloer, kasten of je tafel dus met petrochemische stoffen bedekken? Conventionele was – en schoonmaakmiddelen bevatten vaak die vieze onnodige stoffen. Als zij het vuil verplaatsen, laten ze hun onnodige schadelijke stoffen achter op je werkbladen, in je gootsteen en op je borden. Ecologische producten maken niet alleen doeltreffend schoon, ze laten ook een minimale impact na op het milieu eens de producten verdwijnen met het afvalwater.

Ecover is één van ’s werelds grootste producenten van zowel ecologische was- als schoonmaakmiddelen en heeft een uitgebreid assortiment huishoudelijke producten die (af)wassen net dat beetje meer verantwoord maken. De producten zijn geschikt voor zowel kinderen als volwassenen met een gevoelige tot zeer gevoelige huid.

Wil je graag hier meer over lezen? Klik hier »

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…