Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Belg eet minder zout

Camille
3 min read

Zout is in het lichaam onmisbaar voor een goede spiercontrole, prikkeling van de zenuwen en de algehele vochtbalans. Maar jarenlang is er door de bevolking veel te veel zout geconsumeerd, meer dan nodig en gezond is. Mede door inspanningen vanuit de voedingsindustrie gaat het tegenwoordig gelukkig wél de goede kant op met de zoutconsumptie.

10% Minder zout

Vergeleken met tien jaar geleden is de gemiddelde dagelijkse zoutconsumptie van Belgen gedaald met ruim 10%. Bewustwordingscampagnes in de media en overeenkomsten in de voedingsindustrie om minder zout toe te voegen aan voeding hebben hier een goede bijdrage aan geleverd. Uit een recente studie die de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) uitvoerde in opdracht van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de Voedselketen en Leefmilieu,  is gebleken dat de gemiddelde zoutconsumptie is gedaald van 10,5 naar 9,5 gram per dag. Dit is een goede verbetering voor de algemene volksgezondheid. Het gemiddelde kan de komende jaren flink een stuk lager zodat de ‘veilige’ grens van maximaal 6 gram zout per dag niet wordt overschreden.

Gezondheidsrisico

Veel mensen beseffen niet helemaal dat er aan alledaagse voedingsmiddelen vaak al zout is toegevoegd. Kant-en klare maaltijden, broden, kazen, soepen en snacks worden tijdens het bereidingsproces verrijkt met zout om smaken te versterken, maar ook om de houdbaarheid van de producten te kunnen waarborgen. Ook in ‘zoete’ producten als gebak, koeken en roomijs wordt ongemerkt zout verwerkt. Wanneer men veel meer zout gaat consumeren dan het lichaam nodig heeft  kan het een gezondheidsrisico gaan vormen. Lees daarom zorgvuldig etiketten van producten om de zoutconsumptie in de gaten te houden.

Teveel zout

Een te hoge inname van zout zorgt voor een verhoogde bloeddruk en vergroot het risico op harten vaatziekten, oedeem, maagkanker, botontkalking en nierziekten. Stuk voor stuk zijn het ongewenste uitwerkingen van een teveel zoutconsumptie.

Te weinig zout

Het is tegenwoordig vrij zeldzaam om te weinig zout binnen te krijgen. De complicaties die daaruit voorkomen vormen daarom ook geen bijzonder risico. Het kan echter gebeuren dat er door ernstige diarree een zouttekort in het lichaam ontstaat maar dit is gelukkig goed te behandelen met extra vocht en speciale zoutoplossingen.

Alternatieven

Door te kiezen voor verse kruiden en specerijen in plaats van zout om gerechten smaakvoller te maken, kan de gemiddelde zoutconsumptie een stuk verder dalen. Het is niet nodig om zout volledig te verbannen uit het voedingspatroon omdat het lichaam niet optimaal kan functioneren zónder zout. Het sleutelwoord is daarom ‘balans’ en spaarzaam gebruik, dit kan direct een enorm verschil maken.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…