Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Belg overweegt tandartsbezoek uit te stellen om financiële redenen

4 min read

Uit de DKV Barometer 2022 blijkt dat steeds meer Belgen hun bezoek aan de tandarts uitstellen. Volgens het onderzoek overwegen maar liefst zeven op de tien Belgen een afspraak bij de tandarts uit te stellen omwille van de kosten. De DKV Barometer is een jaarlijkse bevraging van DKV, een van de grootste zorgverzekeraars in België. Duizend Belgen zijn ondervraagd over hun gedrag met betrekking tot tandheelkundige zorg. 

7 op de 10 Belgen overweegt uitstel tandartsbezoek omwille van de kosten

Uit het onderzoek blijkt niet alleen dat veel Belgen overwegen om hun tandartsafspraak af te zeggen, maar ook dat de Belg vaak niet goed weet wat een tandartsbezoek zal kosten. Veertig procent van de Belgen weet niet hoeveel ze na de tussenkomst van het ziekenfonds zelf moeten betalen. En maar liefst zestig procent van de Belgen weet niet of hun tandarts al dan niet is geconventioneerd. Dat is nochtans niet onbelangrijk, want dit heeft een invloed op de prijs van een consultatie. Wie overweegt om een tandartsbezoek uit te stellen, doet dat meestal om financiële redenen.

Financiële zorgen en bezorgdheid om de gezondheid

De oplopende energieprijzen, de inflatie en de dalende koopkracht baart de Belg zorgen. Dan kan men onverwachte tandartskosten missen als kiespijn. Tandverzekeringen kunnen heel nuttig zijn om zich te wapenen tegen onverwachte tandartskosten. Dat vindt de Belg belangrijk, want maar liefst een op de twee Belgen vreest dat ze ooit een ingrijpende tandheelkundige behandeling nodig zullen hebben voor zichzelf of voor de kinderen.

Uit het onderzoek blijkt dat ongeveer een op de vijf Belgen (21%) intussen zo’n tandverzekering heeft afgesloten, een cijfer dat duidelijk in stijgende lijn zit. In 2018 ging het namelijk nog om 14% van de Belgen. Deze cijfers liggen in de lijn met een recente studie van beroepsvereniging Assuralia. Volgens dat onderzoek hadden ongeveer 19% van de Belgen een tandverzekering en had 42% er duidelijk interesse in. Dit heeft wellicht te maken met een toegenomen bezorgdheid om de gezondheid, iets wat blijkt uit de DKV Barometer 2022. Zeven op de tien Belgen vreest namelijk op een dag ziek te worden. Meer dan een derde van deze groep is bang om dan afhankelijk te worden van anderen.

Gebrek aan kennis op het gebied van tandzorg

Niet minder dan 80% van de Belgen met een tandverzekering zegt er ook tevreden over te zijn. Het grootste obstakel voor het afsluiten van de tandverzekering blijkt de prijs te zijn. In 2018 noemde 32% dit een obstakel, intussen is dit cijfer toegenomen tot 38%. Dat is wellicht opnieuw een gevolg van de inflatie en de energiecrisis.

Ook sluiten veel Belgen geen tandverzekering af omdat ze niet weten welke dekkingen er bestaan. Bij een eerder onderzoek van DKV bleek ook al dat drie op de tien Belgen niet weet welke kosten door een tandzorgverzekering worden gedekt. Nochtans is kennis over de dekkingen niet onbelangrijk, want de verschillende dekkingen bepalen ook de prijs van een tandverzekering. Hierdoor is een tandverzekering wellicht voor een grotere groep mensen interessant.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…