Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het belang van een geconventioneerde tandarts bij tandproblemen

4 min read

Niet alleen is een goede mondhygiëne belangrijk om gaatjes te voorkomen, maar wie zijn of haar mondgezondheid verwaarloost, heeft ook meer kans op hart- en vaatziekten. Omdat een onverzorgd gebit voor ontstekingen aan het tandvlees kan zorgen, verklein je je weerstand.  Daarom is poetsen, flossen en regelmatige op controle gaan bij de tandarts geen overbodige luxe. Kies voor een geconventioneerde tandarts om hoge kosten te vermijden. We leggen je uit wat een geconventioneerde zorgverlener betekent voor jou (en je gezin).

Wat zijn geconventioneerde zorgverleners

Een officieel, vast tarief wordt bepaald door de ziekenfondsen om patiënten te beschermen tegen willekeurige, torenhoge facturen na een bezoek aan een arts of specialist. Wie als zorgverlener akkoord gaat met deze tarieven, mag zichzelf een geconventioneerd arts noemen.  De patiënt moet voor het bezoek op de hoogte gebracht worden van de status van de arts of specialist. Wie zich als zorgverlener aan de vastgelegde tarieven houdt, moet dit ook duidelijk zichtbaar maken in zijn/haar wachtkamer en praktijk.

Is mijn arts geconventioneerd?

Online[1] kan je opzoeken of de arts of zorgverlener in jouw buurt geconventioneerd is. Een hele hoop sectoren in de zorg hebben geconventioneerde artsen, gaande van psychiatrie, pneumologie, orthopedie tot cardiologie, dermatologie, geriatrie tot klinische biologie. Het is belangrijk om te weten of je zorgverlener zich aan vaste tarieven houdt, omdat je ziekenfonds een deel van het ereloon terugbetaalt en jij betaalt enkel het verschil (= het remgeld). Dat verschil kan groter zijn naarmate een niet-geconventioneerde zorgverlener hoge uurlonen vraagt.

Extra kosten en supplementen

Bepaalde supplementen of uitzonderlijke situaties kunnen er toch toe leiden dat een geconventioneerde arts of specialist toch een extra som aanrekent. Dit komt voor bij nacht-, avond- en wachtdiensten of consultaties in het weekend of op feestdagen die de patiënt speciaal aanvraagt. Ook niet-dringende huisbezoeken buiten de uren vallen in deze categorie. Daarnaast wordt meestal ook  een extra kost aangerekend bij de aanvraag van een éénpersoonskamer bij een ziekenhuisopname.

Terugbetaling dure tandverzorging

Als je zoon of dochter een beugel of blokjes moet dragen, dan kan dit en de bijkomende controles een prijskaartje met zich meebrengen. Ook tandprothesen, implantaten of preventieve controles kunnen flink oplopen binnen het gezin. Daarom is het aangeraden om een goede verzekering aan te gaan met je ziekenfonds en een geconventioneerde tandarts te vinden. Een voorbeeld van een terugbetaling: ligt het vaste ereloon bij de geconventioneerde tandarts bijvoorbeeld op €30, dan betaal jij dankzij je ziektefonds maar €11, maar rekent een niet-geconventioneerde arts je €60, dan is je eigen aandeel meteen veel groter. Heb je een groot gezin, dan ga je al snel een fortuin verliezen aan tandverzorging. Bij Partena wordt de Dentalia verzekering aangeraden om de tandarts- en orthodontiekosten te drukken. Je kan er tot 1.250 euro per jaar en per persoon terugkrijgen en dit levenslang. 

[1] Zoek het zelf op: http://www.partena-ziekenfonds.be/nl/tools/vind-zorgverstrekker

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…