Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Betere luchtkwaliteit met luchtzuiverende kamerplanten

Lise Eeckhout
4 min read

Geschreven met input van Plantje.nl.

Sommige kamerplanten kunnen je helpen om de lucht in huis te verbeteren. Doordat deze planten de luchtkwaliteit verhogen kun je je lichamelijk en mentaal een stuk fijner gaan voelen. Luchtzuiverende kamerplanten kunnen daarom eigenlijk niet meer ontbreken in woonkamers, slaapkamers en het kantoor. Ben je benieuwd geworden? We zetten alle informatie over deze bijzondere kamerplanten voor je op een rij.

Luchtzuiverende kamerplanten uitgelegd

Luchtzuiverende kamerplanten hebben een bewezen effect op de gezondheid doordat ze effectief zuurstof produceren, schadelijke stoffen afbreken en de luchtvochtigheid verbeteren. De luchtkwaliteit neemt daardoor toe. Dat is ontzettend belangrijk, want tegenwoordig spenderen mensen een hoop tijd binnenshuis en de luchtkwaliteit is daar over het algemeen niet erg goed. Voor een optimale luchtzuiverende werking wordt aangeraden om gemiddeld twee tot drie planten (met een potmaat van zeventien centimeter) neer te zetten per dertig vierkante meter.

Voordelen van luchtzuiverende kamerplanten

Onderzoek van NASA heeft bewezen dat luchtzuiverende kamerplanten veel effect op de gezondheid kunnen hebben. Deze kamerplanten helpen namelijk bij hoofdpijn, concentratieproblemen, droge neus en oren, moeheid, keelpijn, misselijkheid, droge huid, jeuk en irritatie. Ook kunnen luchtzuiverende kamerplanten de creativiteit, het geluksgevoel, de prestaties en de slaap verbeteren.

Welke kamerplanten zijn luchtzuiverend?

Wanneer je kamerplanten wilt aanschaffen die een bewezen luchtzuiverende werking hebben, kun je kiezen voor de volgende opties:

  • De graslelie (Chlorophytum comosum): Dit is een erg populaire luchtzuiverende plant die makkelijk te onderhouden is. De graslelie houdt van een lichte standplaats.
  • De krulvaren (Nephrolepis): Deze plant is erg sterk in de luchtzuiverende werking. Je kunt de krulvaren op een donkerdere plaats zetten.
  • Philodendron Scandens: Dit plantje met hartvormige blaadjes kan op effectieve wijze formaldehyde (een schadelijke stof) uit de lucht filteren. De plant is het gelukkigst op een plekje in de halfschaduw.
  • Mexicaanse dwergpalm (Chamaedorea Elegans): Deze dwergpalm verbetert de luchtkwaliteit en is makkelijk in onderhoud. Een lichte standplaats wordt aangeraden.
  • Klimop (Hedera Helix): De klimop zet koolstofdioxide effectiever om in zuurstof dan andere planten, waardoor die erg luchtzuiverend is. Deze plant is het meest tevreden op een lichte plaats.
  • Vrouwentong (Sansevieria laurentii): Deze plant houdt de luchtvochtigheid op peil en zet giftige stoffen om in zuurstof. De Vrouwentong is ontzettend makkelijk te onderhouden als je maar niet te veel water geeft.
  • Calathea: De Calathea is een prachtige plant die schadelijke stoffen uit de lucht kan afbreken. De plant kan neergezet worden op een donkerdere standplaats.
  • Epipremnum: Deze hangplant is erg luchtzuiverend. De bladeren worden donkerder wanneer de plant op een donkere plaats staat.
  • Clusia Princess: Deze kamerplant is bijzonder door de sterk luchtzuiverende werking. Ook hoef je de Clusia niet in de grond te zetten, maar kun je deze in een glas met water houden om een mooi zicht op de wortels te hebben.

Luchtzuiverende kamerplanten voor jou

Wil je de luchtkwaliteit binnenshuis gaan verbeteren met luchtzuiverende kamerplanten? Kijk dan eens rond tussen het aanbod van Plantje.nl. Daar vind je een duidelijk overzicht met verschillende kamerplanten die erg luchtzuiverend zijn. Je kunt ze makkelijk online bestellen, waarna ze zo snel mogelijk bij je thuis geleverd worden. Zo kan je al snel gaan genieten van een verbeterde luchtkwaliteit bij jou in huis.

Door Lise Eeckhout

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…