Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewezen: mensen met meer vrienden hebben een hogere pijngrens

Anja
2 min read

Als jij pijn hebt, denk je waarschijnlijk alleen maar aan hoe je de pijn kunt verzachten of aan pijnstillers. Maar uit onderzoek blijkt dat ook andere dingen werken om minder pijn te ervaren. Een voorbeeld van deze onverwachte pijnstillers is de hoeveelheid vrienden die je hebt. Wanneer je een grotere vriendenkring hebt, blijk je minder pijn te voelen. Je pijngrens wordt dus verhoogd door een groot aantal vrienden. Hoe dit werkt, bespreken we hieronder.

Het onderzoek

Het feit dat meer vrienden voor een hogere pijngrens zorgen, is na uitgebreid onderzoek duidelijk geworden. De mensen die deelnamen aan het onderzoek moesten eerst een vragenlijst invullen, onder andere over hun belangrijkste sociale contacten. Vervolgens moesten ze met hun knieën in een hoek van 90 graden tegen een muur gaan staan en dit zolang mogelijk volhouden ondanks de pijn die het doet. Uit dit experiment bleek dat mensen met meer intensieve contacten het langer konden volhouden. Dit resultaat bleef ook overeind staan als de verschillen in condities werden meegerekend in de resultaten.  

Oorzaak

De oorzaak van het verschil in pijngrens is waarschijnlijk te verklaren door de stoffen in de hersenen. Een van de stoffen die dit resultaat kan verklaren is endorfine. Endorfine komt vrij bij sociale interacties en zorgt voor een goed gevoel. Daarnaast heeft endorfine een sterke pijnstillende werking, een goede verklaring voor het verschil in pijngrens dus. Bij een depressie is de aanmaak van endorfine vaak verstoord. Hier kan een verklaring gevonden worden in het feit dat mensen met een depressie vaak minder sociale contacten hebben. 

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…