Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

BEWEZEN: sportende kinderen doen het beter op school

Bram
2 min read

Volgens nieuw onderzoek is sport goed voor de schoolprestaties van kinderen. Dat sport goed is voor de gezondheid wisten we al langer, maar hoe komt het dat we er ook slimmer door worden?

Meer zuurstuf naar de hersenen

Kinderen die sporten krijgen meer bloed en zuurstof in hun hersenen. Dat zorgt ervoor dat hun celgroei gestimuleerd wordt. Sport traint dus niet alleen de spieren maar ook de hersenen. Tijdens het sporten maken je hersenen meer verbindingen en werken je twee hersenhelften beter samen. Kinderen die sporten verbeteren hierdoor niet alleen hun schoolprestaties, ze voorkomen op lange termijn ook dementie en ziekten als alzheimer. Door nu te sporten maken ze hun hersenen sterk en kunnen ze scherper nadenken, en dat merken ze nu al op school.

Minder stress

Door te sporten krijgt je lichaam meer endorfine. Dat is een hormoon dat je gelukkig maakt en vecht tegen stress. Kinderen die regelmatig sporten hebben minder stresshormoon in hun lichaam. Hierdoor zitten ze ontspannen in de klas en kunnen ze beter opletten. Ze voelen zich gerelaxeerd en goed in hun vel, allemaal factoren die bijdragen aan goede schoolprestaties.

Leren omgaan met autoriteit

Kinderen die zijn ingeschreven in een sportclub leren respect te hebben voor autoriteit. Ze weten dat hun sportleraar hen veel kan bijleren als ze goed opletten. Ook tijdens de pubertijd zullen kinderen die sporten minder moeite hebben met autoriteit. Ze veroorzaken minder problemen in de klas, ze zijn gedisciplineerder en ze kunnen zich beter concentreren.

Kinderen ontdekken nieuwe talenten

Kinderen die sporten leren nieuwe vaardigheden aan. Ze leren omgaan met winnen én verliezen en krijgen meer inzicht in zichzelf. Dit leidt ertoe dat ze meer zelfvertrouwen krijgen en leergieriger worden. Een goed zelfvertrouwen is van essentieel belang voor goede schoolprestaties

Hoe vaak moet mijn kind sporten?

Als kinderen elke dag matig tot intensief sporten zullen hun schoolresultaten verbeteren. Hoe meer er gesport wordt, hoe beter het resultaat. Vooral meisjes die sporten zullen beter presteren op wetenschappelijke vakken. Kinderen kunnen op elke leeftijd beginnen, laat hen enkele sporten uitproberen en laat hen zelf kiezen. Het is erg belangrijk dat ze de sport ook leuk vinden!

 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…