Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

BEWEZEN: zoveel calorieën moet je verbranden om 1kg af te vallen

Bram De Brabander
3 min read

Bewegen is voor iedereen essentieel om fit en gezond te blijven. Bovendien kun je door te bewegen gemakkelijker afvallen. Uiteraard zal alleen meer bewegen, maar je voedingsgewoontes niet aanpassen geen goede oplossing zijn. Een gezonde manier van eten is dan ook altijd de basis om overtollig lichaamsgewicht te kunnen verliezen. Lichaamsbeweging zal daar echter wel enorm bij helpen.

Beweeg vaak en intensief

Op het ogenblik dat je af wilt vallen dan is het zaak om zo vaak en zo intensief mogelijk in beweging te zijn. Door te bewegen ben je bovendien beter in staat om je dieet vol te houden en, als je je streefgewicht hebt bereikt, op gewicht te blijven. Daarnaast zal de extra spiermassa, die je creëert door te bewegen extra calorieën verbranden zodat je nog sneller afvalt.

1 kilogram afvallen

Uit onderzoek is vast komen te staan dat je om 1 kilogram lichaamsgewicht te verliezen, je ongeveer 7.000 kilocalorieën dient te verbranden. Dit aantal kilocalorieën is gelijk aan ruim 25 uur stevig wandelen. Elke dag dien je ten minste drie kwartier tot een uur actief bezig zijn om af te vallen. Bij voorkeur doe je dit alle dagen van de week. Overigens hoef je niet een uur aan één stuk door te actief te bewegen. Drie keer op een dag 20 minuten bewegen is dan ook een uitstekende manier om lichaamsgewicht te verliezen.

Bewegen kun je bovendien niet alleen in een sportschool, maar eveneens op allerlei plaatsen doen. Zolang je hart van een bepaalde activiteit sneller gaat kloppen, dan kun je dit meetellen als nuttige lichaamsbeweging waar extra calorieën bij worden verbrand. Wanneer je lichaamsbeweging opneemt in je dagelijkse routine dan kun je dit in de regel beter volhouden.

Bewegingstips

Om ervoor te zorgen dat je elke dag voldoende beweegt, hoef je slechts een aantal kleine aanpassingen door te voeren in je leefpatroon. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • Vaker voor de fiets kiezen in plaats van de auto of het openbaar vervoer, bijvoorbeeld als je naar school of je werk gaat,
  • Ga stevig wandelend naar een winkel in de buurt en laat je auto thuis,
  • In plaats van in de kantine of het bedrijfsrestaurant rond te blijven hangen, kun je in je pauze samen met collega’s ook een stuk gaan wandelen,
  • Door een halte eerder uit de bus of tram te stappen, dwing je jezelf ertoe om extra te bewegen,
  • Na het diner een forse wandeling maken zal eveneens bijdragen aan het verliezen van overtollige kilo’s,
  • Indien je dagelijks veel zit, dan doe je er verstandig aan om, na ieder uur dat je zittend door hebt gebracht, even je benen en je rug te strekken,
  • In plaats van in een lift te stappen, kun je veel beter kiezen voor de trap om extra calorieën te verbranden,
  • Vergeet niet dat het uitvoeren van huishoudelijke klussen, zoals stofzuigen en de bedden opmaken, ook zorgen voor de verbranding van calorieën. Maar ook wanneer je je hond uit gaat laten of in de tuin actief bezig bent, zul je eerder overtollig lichaamsgewicht verliezen,
  • Uiteraard kun je je ook aanmelden bij een sportvereniging of sportschool. Je hebt dan doorgaans altijd een stok achter de deur om meer te bewegen. De contributie betaal je immers niet voor niets en je teamgenoten rekenen op eveneens op je aanwezigheid bij een training of wedstrijd.
Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…