Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewust kindvrij… het laatste taboe?

Bram
3 min read

Twijfel jij eraan of je kinderen wil? Of ken je iemand die bewust kindvrij is? je bent niet alleen! Het aantal bewust kindvrije vrouwen wordt geschat op 20% en dat aantal zal nog stijgen naar 25%. Maar waarom kiezen koppels ervoor om bewust kindvrij te blijven? En waarom hebben sommige mensen het zo moeilijk om die keuze te respecteren?

De kindvrije kindervriend

Het is een van de grootste misverstanden, kindvrije vrouwen zouden kinderhaters zijn. Dat is natuurlijk niet zo. Veel bewust kindvrije vrouwen kiezen zelfs voor een beroep met kinderen, zoals kleuterjuf of hulpverlener. Kindvrij zijn wil niet zeggen dat je niet van kinderen houdt, het wil zeggen dat je geen behoefte hebt om eigen kinderen op de wereld te zetten. En dat is een groot verschil.

Een persoonlijke keuze

Met de komst van anticonceptie is het geen vanzelfsprekendheid meer om kinderen te krijgen. Koppels die er bewust voor kiezen om kindvrij te blijven hebben daar goede redenen voor. Sommige koppels halen bijvoorbeeld veel voldoening uit hun werk of steunen actief goede doelen. Andere koppels geven aan dat ze gewoon geen verlangen hebben om een kind te krijgen. Kindvrije koppels hebben een andere levensinvulling waar ze gelukkig mee zijn, en dat is een persoonlijke keuze.

Gaan ze er geen spijt van krijgen?

Soms is het moeilijk te begrijpen waarom mensen ervoor kiezen om kindvrij te blijven. Goedbedoeld vragen we ons af of ze geen spijt zullen krijgen van hun keuze. Gaan ze eenzaam zijn als ze ouder worden? Zullen ze er geen spijt van krijgen? Toch is het belangrijk om hun keuze te respecteren. Is het niet erger om spijt te krijgen dat je wél een kind kreeg terwijl je het eigenlijk niet echt wou? En als je denkt dat kinderen een garantie zijn tegen eenzaamheid op je oude dag: neem eens een kijkje in een van de vele rusthuizen. Jammer genoeg zijn vele ouderen eenzaam, ook al hebben ze kinderen.

De ideale suikertante en suikernonkel

Kindvrije koppels spelen vaak een belangrijke rol in het leven van hun jonge neefjes en nichtjes. Omdat ze geen eigen kinderen hebben zijn ze de ultieme suikertante en suikernonkel.

Zijn kindvrije koppels egoïstisch?

Er wordt weleens gezegd dat kindvrije koppels egoïstisch zijn. Zo zouden ze alleen aan zichzelf denken en niet in staat zijn om zich op te offeren voor een ander. Recent onderzoek bewijst echter het tegendeel. De keuze om kindvrij te blijven is niet meer of minder egoïstisch dan de keuze om wel kinderen te krijgen. Kindvrije koppels zijn vaak erg maatschappelijk geëngageerd en sociaal.

Doorbreek het taboe

Wordt het geen tijd om het taboe rond kindvrij zijn te doorbreken? Respecteer de keuze van kindvrije koppels en reik elkaar de hand! 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…