Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Blozen: Kan ik dat voorkomen?

Olivier
5 min read

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je komt in een bepaalde (sociale) situatie, er wordt iets gezegd of gedaan waar jij je onprettig of ongemakkelijk bij voelt en je voelt dat je gezicht warmer wordt. Je weet precies wat dit betekent: je bent aan het blozen. Het vervelende van een blosje op de wangen, is dat andere mensen kunnen zien dat je je ongemakkelijk voelt. Gaat het om iemand die niet bang is hier iets over te zeggen, dan is de kans groot dat je ook nog aangesproken wordt om jouw rode gezicht.

Je kunt gaan blozen in verschillende situaties. Het kan gaan om een sociale situatie waarin iemand een rare, vervelende of seksueel getinte opmerking maakt, maar het kan ook gebeuren als je een blunder maakt. Waarom je ook moet blozen: het kan erg vervelend zijn als je zo rood wordt en zeker als dit vaker gebeurt. Word jij regelmatig rood zonder dat je hier iets aan kunt doen? Lees dan in dit artikel hoe je kunt voorkomen dat je gaat blozen en probeer jezelf op deze manier te wapenen tegen een nieuwe situatie waarin je rood wordt.

Accepteer je rode gezicht

Vaak weet je wel van jezelf dat je rood gaat worden. Hierdoor kun je je flink zorgen gaan maken en kun je je angstig gaan voelen, maar dit helpt niet. Wat je beter kunt doen, is de situatie accepteren. Accepteer je de situatie, dan worden de spanningen minder en zal je niet of in ieder geval minder gaan blozen.

Lukt het niet echt om je blozen te accepteren? Probeer het dan in ieder geval te negeren, door net te doen of er niets aan de hand is. Negeer je het blozen, dan schaam je je minder en dit betekent dat het blozen vanzelf ook minder wordt. Blijf je je te veel op het blozen focussen, dan zal het dus alleen maar erger worden.

Ontspan je

Blozen heeft alles met spanningen te maken. Je gaat namelijk blozen, omdat je je om een bepaalde reden gespannen voelt. Laat je de spanningen los door je te ontspannen, dan zal je minder snel blozen. Ga bijvoorbeeld sporten, neem een bad of doe ademhalingsoefeningen om je te ontspannen en je zal merken dat je minder snel bloost in situaties waarin je dit normaliter wel zou doen.

Verberg het met kleding en/of make-up

Er zijn bepaalde kledingstukken die blozers graag dragen. Denk hierbij aan sjaaltjes, maar ook aan kledingstukken met een colletje. Door de nek te bedekken, valt het blozen al minder op. Daarnaast kun je als vrouw je heil ook zoeken in make-up, maar het is wel belangrijk om te weten dat dit niet altijd werkt. Sommige make-up kan een rode kleur prima verbergen, maar vaak zie je toch wel dat de gelaatskleur verandert als je gaat blozen. Ook als je make-up op hebt.

Praat erover met andere mensen

Als je je ergens onzeker over voelt, kan het echt helpen om hier met anderen over te praten. Vertel je moeder, je vader, je beste vriend(in) of iemand van school of van je werk hoe vervelend je het vindt dat je altijd moet blozen en je voelt je in ieder geval gehoord. Wat je ook kunt doen, is contact zoeken met andere mensen die ook veel moeten blozen. Je kunt dit doen door een oproep te plaatsen op een forum, maar je kunt ook websites bezoeken over blozen en hier een bericht achterlaten. Als je ziet dat er veel meer mensen zijn met jouw probleem, is het veel draaglijker om met jouw bloosprobleem om te gaan. Je bent namelijk niet alleen, want er zijn veel meer mensen die regelmatig moeten blozen en hier erg mee zitten.

Conclusie

Er zijn diverse dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je gaat blozen of het blozen in ieder geval minder erg te maken. De belangrijkste tips die wij je kunnen geven, zijn de volgende:

  • Accepteer dat je rood gaat worden, want juist dan verdwijnt de spanning en word je minder snel rood.
  • Negeer je rode gezicht, want dan verdwijnt de kleur veel sneller.
  • Ontspan je om spanningen af te laten glijden en je wordt minder snel rood.
  • Draag de juiste kleding of gebruik make-up om jouw probleem te verbergen.
  • Praat met familie, vrienden, collega’s of kennissen of zoek lotgenoten waar je mee kunt praten.

Het is in ieder geval belangrijk om te weten dat het geen groot probleem is als je af en toe moet blozen en dat je hier invloed op uit kunt oefenen. Niet alleen om het blozen te voorkomen, maar ook om het snel over te laten gaan als je al rood bent geworden. 

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…