Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Is calorieën tellen effectief om af te vallen?

Anja
2 min read

Veel mensen die willen afvallen stellen een maximum aantal calorieën dat zij dagelijks mogen eten. Sommige diëten gaan hier ook van uit, meestal wordt voor mannen een iets hoger aantal calorieën voorgeschreven omdat zij meer energie verbranden. Wanneer je zo’n dieet volgt is calorieën tellen natuurlijk nuttig, maar je moet daarnaast ook opletten dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, met andere woorden dat je gezond en gevarieerd eet.

Wat kan er misgaan?

Wanneer je geen dieet volgt heeft een vrouw ongeveer 2000 calorieën per dag nodig, een man 2500. Stel nu dat je alleen de calorieën telt van wat je eet en verder nergens naar kijkt en je eet op een dag het volgende:
– 4 boterhammen (500 kcal)
– 1 zak frites (600 kcal)
– 2 glazen cola (200 kcal)
– 1 zak chips (200 kcal)
– 1 bord avondeten met vlees, aardappelen en groente (500 kcal)

Opgeteld is dit 2000 calorieën. Maar hopelijk zie je dat dit niet echt een gezond dieet is en dat je hier zeker niet van zult afvallen. Het probleem is namelijk dat je door het bovenstaande te eten en drinken veel te veel suikers en ongezonde vetten binnenkrijgt.

Vetten, koolhydraten en eiwitten

Het lichaam heeft dagelijks verschillende calorieën nodig, namelijk vetten, eiwitten en koolhydraten. De gemiddelde verhouding is 30% eiwitten, 30% koolhydraten en 40% vetten. Maar dan wel gezonde, voedzame koolhydraten, zoals in groente, bruin brood en volkorenpasta. En gezonde vetten zoals bij voorbeeld in vette vis. De eiwitten haal je bij voorbeeld uit kip, kalkoen en eieren.

Wil je een dieet volgen door calorieën te tellen zul je dus eerst een lijst moeten maken van gezonde voedingsmiddelen en aan de hand daarvan een gevarieerd dieet samenstellen. Dat is vaak een heel gedoe. Het is in de meeste gevallen simpeler om gebruik te maken van door deskundigen samengestelde voedingsschema’s die je gezond en gevarieerd laten eten.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende lichaamsbeweging te krijgen, ook en zeker wanneer je wilt afvallen.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…