Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Verrassend hoeveel calorieën je kan verbranden door te wandelen

Milan
4 min read

Baal je ook zo van je gewicht en zou je graag wat fitter willen worden? Dan is het tijd voor de fitness toch? Niet persé, want er zijn meer manieren om calorieën te verbranden: wandelen bijvoorbeeld. Juist wandelen is een zeer goede vorm van lichaamsbeweging voor iedereen die af wil vallen. Wij vertellen je waarom.

Wanneer val je af?

Als je af wilt vallen moet je uiteraard gezonder eten en meer bewegen. Maar óf je afvalt heeft vooral te maken met het soort lichaamsbeweging waar je voor kiest. Als je een oefening doet waarvan je hartslag heel snel omhoog gaat heeft je lichaam snel energie nodig. De beste manier om dan deze energie te krijgen is door calorieën uit koolhydraten te verbranden. En dat is leuk en aardig, maar je wilt natuurlijk veel liever dat de calorieën uit het lichaamsvet worden verbrand. Want dan ga je gewicht verliezen. En daarom is het veel beter om een oefening te doen waarbij de hartslag relatief gelijk blijft.

Wandelen is een lage intensiteitsoefening

Het mag duidelijk zijn: als je af wilt vallen moet je een oefening met een lage intensiteit doen. En daarom is wandelen hiervoor uitstekend geschikt. Uiteraard moet je niet op je dooie gemakje gaan kuieren. Maar als je er flink de pas in zet en op gelijk tempo blijft lopen, kun je de hartslagfrequentie net voldoende verhogen om flink wat calorieën te kunnen verbranden.

Hoeveel calorieën kun je verbranden met een wandeling?

Nu wil je vast weten hoeveel calorieën je kunt verbranden met wandelen. Als je er vanuit gaat dat je een half uur loopt, verbrandt je ongeveer 150 calorieën. Loop je een uur? Dan is dit al opgelopen tot 300 calorieën. Dat klinkt misschien niet zo indrukwekkend, maar als je iedere dag een uur wandelt hebben we het per week toch al gauw over 2100 calorieën. En daarmee kun je per maand zeker een kilo afvallen. Mits je er een gezond dieet op nahoudt natuurlijk. En als je het een jaar volhoudt kun je maar liefst 12 kilo afvallen.

Andere voordelen

Wandelen is een goede lage intensiteitsoefening waarmee je veel calorieën verbrandt en goed af kunt vallen. Maar wandelen is om meer redenen een hele prettige vorm van lichaamsbeweging:

  • Wandelen kan altijd en overal.
  • Wandelen kost je bijna niets.
  • Ideaal voor als je niet zo atletisch bent.

Wandelen kan altijd en overal

Eén van de grootste voordelen van wandelen is dat je het altijd en overal kunt doen. Je hoeft er niet voor naar een bepaalde plaats, je kunt gewoon de deur uitlopen. En omdat je nergens heen hoeft kun je flink wat tijd besparen. Dat is wel zo handig. Trouwens, als je het slim aanpakt kun je het wandelen combineren met een andere activiteit. Wat dacht je bijvoorbeeld van boodschappen doen? Als jij een half uurtje naar de supermarkt wandelt doe je meteen iets nuttigs terwijl je calorieën verbrand. Zo sla je twee vliegen in één klap en bespaar je in feite nog veel meer tijd.

 Wandelen kost je bijna niets

Veel sporten zijn relatief duur om te doen. Als je naar de sportschool gaat moet je een abonnement kopen, en dat kost je toch een flinke duit. En daar is het nog niet eens mee afgelopen. Als je gaat sporten moet je waarschijnlijk ook nog sportkleding en een uitrusting kopen. En de prijzen van deze spullen liegen er niet om. Voor wandelen heb je eigenlijk bijna niets nodig. Uiteraard is het wel verstandig om een paar goede wandelschoenen aan te trekken. Maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Ideaal voor als je niet zo atletisch bent

Als je niet zo’n atletisch type bent en lange tijd weinig beweging hebt gehad, kun je het beste rustig aan beginnen. Je lichaam is immers niet gewend aan intensieve beweging. Als je dan meteen als een dolle tekeer gaat op de apparaten is de kans groot dat je ontzettende spierpijn of zelfs blessures oploopt. Het is daarom veel beter om in zo’n geval te kiezen voor wandelen. Daarmee kun je het lichaam rustig laten wennen aan je nieuwe levensstijl en is de kans dat je geblesseerd raakt veel kleiner.

Door Milan

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…