Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Cholesterol: medisch advies

2 min read

Cholesterol is een vetstof die lichaamscellen opbouwt en hormonen, vitamine D en galzuren produceert. Vanwege deze positieve eigenschappen heeft elk lichaam cholesterol nodig. Een verhoogd cholesterolgehalte in het bloed kan een risicofactor zijn voor de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. Maar in welke mate is cholesterol controleerbaar? We vroegen alvast de mening van huisarts Kurt Bonny.

1.Vanaf een bepaalde leeftijd krijgen veel mensen te kampen met een verhoogde cholesterol. Wat is jouw advies hiervoor?

Cholesterol is een risicofactor op het gebied van hart – en vaatziekten. Naast de absolute cholesterolwaarde in het bloed dien je als arts ook rekening te houden met de andere risicofactoren. (Voorgeschiedenis van hart-en vaatproblemen, roken, diabetes, overgewicht) Dat betekent dat je 2 groepen mensen hebt. Mensen met een versterkt verhoogd risico op hart – en vaatziekten of die al hart – en vaatprobleem gehad hebben, en een groep met enkel een verhoogde cholesterolwaarde. De eerste categorie valt onder secundaire preventie, en volgen we strenger op. Hier probeer je te streven naar hele lage waarden en ook de patiënt te begeleiden en te motiveren om de levensstijl aan te passen.

Bij de andere groep gaat het om primaire preventie en ga je vooral de nadruk leggen op de levensstijl en minder snel medicatie voorschrijven.

2. Raad je verzadigde vetten (uit dierlijke oorsprong) af? Omdat deze de cholesterol zouden kunnen verhogen?

Cholesterol is in een belangrijke mate erfelijk bepaald. Er is dus een stuk waar je niets kunt aan verhelpen, omdat het genetisch bepaald is. Maar natuurlijk wordt het cholesterolgehalte door de levensstijl en voedingsiname beïnvloed.  Zo ga je  mensen proberen te stimuleren om dierlijke vetten te vermijden en dit te vervangen door plantaardige vetten. Die fytosterolen kunnen voldoende zijn om mensen die net boven de grens zitten, om die op een correcte waarde te krijgen.

3. Geloof je in cholesterolverlagende voeding? Bv. Margarine die je cholesterol zou kunnen doen afnemen? Veroorzaken eieren een hogere cholesterol?

Ik geloof dit absoluut. De basis is om dierlijke vetten te vermijden en dit te vervangen naar plantaardige vetten. Alles wat verzadigd vet is, is niet goed voor je gezondheid. Onverzadigde vetzuren kunnen heel wat voordelen voor je lichaam opleveren en doen effectief het cholesterolgehalte dalen

Dokter Bonny
Door Dokter Bonny
Gezondheid

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…