Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Daarom wen je maar beter aan muggen in de winter

Lore
3 min read

Nee, je bent niet gek als je denkt onlangs nog een mug te hebben zien vliegen of horen zoemen. Zelfs nu nog, in de winter, duiken er muggen op. En ze steken ook. Iets waar we volgens kenners maar beter aan wennen: door het warmere klimaat zullen muggen in de winter steeds normaler worden. 

Overwinterende muggen

Hoe komt het nu dat de muggen ook in de winter stand houden? Muggenonderzoeker Arnold van Vliet verklaart het als volgt: “Sowieso overwinteren volwassen exemplaren van de huissteekmug om in het voorjaar voor nakomelingen te zorgen. Ze zitten in schuurtjes, kelders of ergens op een rustig plekje verstopt.” 

Normaal merk je daar niks van: de muggen zitten stil om geen energie te verbruiken. Tenzij het niet echt koud is, zoals nu het geval is. 

Twee mogelijke varianten

Spot je een dezer dagen een mug? Dan heb je ofwel te maken met de culex pipiens pipiens of de culex pipiens molestus. 

Van de eerste heb je geen last, want die bijt niet. Je kan die over het algemeen ook makkelijk pakken. De culex pipiens molestus is wel actief op zoek naar bloed. 

En aangezien de winters steeds warmer worden, zal het is dus ook steeds normaler en normaler worden dat er nog muggen opduiken rond de jaarwisseling. 

Wat zal dat geven in de zomer?

Maar waaraan moeten we ons dan verwachten deze zomer? Dat valt moeilijk te voorspellen. Al is het wel zo dat muggen die nu al veel energie verbruiken minder kans hebben om het einde van de winter te halen. En in de winter zijn er meer schimmels die de muggen kunnen aantasten. 

Over of het dan zin heeft om massaal te gaan jagen op overwinterende muggen zegt Van Vliet nog het volgende: “Op het totale aantal muggen in je buurt is het echt wel een druppel op een hete plaat. Een mug legt in haar hele leven namelijk drie keer driehonderd eitjes.”

Bron: Het Nieuwsblad

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…