Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dankzij app ‘Reanim’ kan je een leven redden

Bram De Brabander
2 min read

Op de Dag van de Hartreanimatie, vandaag 16 oktober, herintroduceert de Belgische Cardiologische Liga haar applicatie Reanim. Die brengt de automatische externe defibrillatoren in België in kaart.

Het doel van de app? Zoveel mogelijk Belgische levens redden. Via de applicatie kunnen getuigen van een hartstilstand namelijk de dichtstbijzijnde defibrillatoren vinden en zo snel en effectief reageren. Bovendien kan je door een simpele klik de hulpdiensten bellen. Via video’s en afbeeldingen kan elke gebruiker ook de eerstehulpmaatregelen raadplegen. De applicatie is beschikbaar voor iPhone en Android, in 3 talen.

Hartstilstand: dodelijk in enkele minuten

Een hartstilstand is te wijten aan een hartritmestoornis die hartfibrillatie veroorzaakt. Dat is de onderbreking van de pompfunctie en de bloedcirculatie. Bij gebrek aan zorg kan dit dodelijk zijn in enkele minuten.

Meer dan 10.000 mensen krijgen een hartstilstand buiten het ziekenhuis: op straat, op het werk of thuis. Zonder interventie van buitenaf overleeft slechts 10% van de slachtoffers. Hun overlevingskansen stijgen 2 tot 4 keer als ze onmiddellijk reanimatie toegediend krijgen. Als binnen de eerste 3 minuten een schok wordt toegediend met een defibrillator stijgt het overlevingspercentage zelfs met 75%. Vandaar het grote belang van een app als Reanim.

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…