Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dans mee tegen muco op je sokken

Bram De Brabander
3 min read

“Dans mee tegen muco op je sokken!” Die oproep lanceerde de Belgische Mucovereniging gisteren naar aanleiding van de Europese Mucoweek. Op die manier willen ze aandacht vragen voor de ziekte. Bovendien worden er ook muco socks verkocht waarmee de organisatie geld wil inzamelen voor wetenschappelijk onderzoek naar mucoviscidose.

Ongeneeslijke ziekte

Mucoviscidose, kortweg muco, is een aangeboren, levensbedreigende, en tot nog toe ongeneeslijke ziekte waar zo’n 1.319 Belgen aan lijden. Door een gendefect hebben mucopatiënten last van abnormaal taai slijm. Dat hoopt zich op in de longen waardoor er na verloop van tijd permanente longschade kan optreden. In sommige gevallen is er een longtransplantatie nodig. Hoewel muco zich hoofdzakelijk in de longen manifesteert, heeft de ziekte ook een impact op het volledige lichaam, bijvoorbeeld op de lever, pancreas en darmen.

Doe de muco move!

Om de aandacht te vestigen op de ziekte en om geld in te zamelen voor wetenschappelijk onderzoek, lanceert de Mucovereniging tijdens de Mucoweek, die van 17 tot 24 november loopt, een campagnevideo. Daarin dansen Clara, Robbe, Jax en Ine − allen zelf mucopatiënt − op hun kleurrijke muco socks, die speciaal voor de actie werden ontworpen.

Ine Hendrikx, één van de dansende patiënten in het filmpje, roept op om de dansschoenen aan te trekken: “Hopelijk kunnen we de kracht van sociale media gebruiken om de aandacht te vestigen op muco. Hoe meer mensen zich wagen aan de muco move en hun danskunsten delen op sociale media, hoe meer belangstelling we creëren. Bovendien worden er ook leuke sokken verkocht. Ik zou het geweldig vinden om binnenkort overal een paar vrolijke mucokousen uit schoenen te zien piepen!”

Sokkenverkoop

Stefan Joris, directeur van de Mucovereniging, benadrukt dat geld voor wetenschappelijk onderzoek broodnodig is: “Muco is niet alleen een zeldzame, maar ook een erg dure ziekte. Onze kennis over mucoviscidose wordt elke dag beter, maar jammer genoeg blijft muco tot op heden ongeneeslijk. Met onze sokkenverkoop steunen we het onderzoek naar muco in de hoop dat dit op een dag zal veranderen.”

Doe dus mee aan de muco move en deel je video op sociale media, met de hashtags #mucomove en #mucosocks. De muco socks zijn te koop op www.mucomove.be en kosten 10 euro per paar.

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…