Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De 5 lekkerste wokgerechten

Irma Kroon
7 min read

Wokken, ook wel roerbakken genoemd, is een van de makkelijkste manieren van koken. Het bestaat uit een paar gemakkelijke stappen, waarna je binnen de kortste keren een heerlijk gerecht op tafel hebt staan.

Met wokken zijn de mogelijkheden om te variëren quasi eindeloos. Zo kun je zowel, vlees, vis of vleesvervangers in het gerecht gebruiken en een grote verscheidenheid aan groenten gebruiken.

Hoe roerbak of wok ik?

Bij het wokken bak je heel snel kleine stukken groenten en andere ingrediënten op een hoge temperatuur gaar. Op deze manier behoudt je eten zijn smaak en blijven de ingrediënten boordevol vitamines zitten.

Aangezien je geen boter en amper olie hoeft te gebruiken bij het wokken, is het vetarme manier van koken en dus ook gezonder dan bijvoorbeeld bakken.

Vaak is een eetlepel olie al genoeg, en mocht je toch meer olie nodig hebben kun je gedurende het wokken altijd nog wat extra toevoegen.

Voor het wokken maak je gebruik van een wok of wadjan, die door de vorm heel gelijkmatig verhit wordt.

Verschillende soorten gerechten in de wok

Niet alleen de ingrediënten zoals het vlees en de groenten zijn te variëren met het wokken, maar ook de saus of de kruiden.

Zo kun je bijvoorbeeld een zoetzure saus gebruiken of een saus op basis van soja. Heb je liever geen saus? Dan kun je ook alleen kruiden gebruiken om het gerecht verder op smaak te brengen.

Het gerecht kun je vervolgens serveren met noedels, mie of rijst, waardoor er nog veel meer mogelijkheden ontstaan.

Zelf niet meteen inspiratie voor wat je kan samenvoegen? Lees dan snel verder voor de vijf lekkerste wokgerechten! Laat het je smaken!

Gerecht 1: Indonesische gehakballen

Gehaktballen zien de meeste mensen als een echt klassiek gerecht. Vaak is dat ook zo, maar tegelijk kan je met gehaktballen ook origineel aan de slag in de wok.

De Indonesische variant maak je door aan het gehaktmengsel ketjap, sambal, chilisaus en een pepertje toe te voegen. Dit maakt de gehaktballen heerlijk pittig.

Meng vervolgens wat mie, sperziebonen en eventueel nog andere groenten zoals wortel of prei in de wok. Serveer samen met de gehaktballen.

Deze Indonesische gehaktballen kan je al in een half uur op tafel zetten. Het is een lekker pittig gerecht en meteen eens wat anders dan een standaard gerecht uit de wok!

Gerecht 2: Schotel met kip en cashewnoten

Bij wokken denken veel mensen snel aan kip, aangezien dit vaak toegevoegd wordt aan het gerecht. Terecht, want met kip kun je eindeloos veel smaken creëren en zo ook met deze schotel.

Kip is het hoofdingrediënt van het gerecht en daarnaast voeg je lekker veel groenten toe zoals paksoi, een paddenstoelenmix en ui.

Rooster ook kort wat cashewnoten om een heerlijke crunch aan het gerecht te geven. Serveer dit gerecht ten slotte met mihoen en een zoetzure komkommersalade.

Gerecht 3: Visballetjes in een saus van ketjap

Vis is natuurlijk ook heerlijk in een wokgerecht, waardoor dit recept niet kan ontbreken in deze lijst. Het is een simpel recept en toch erg verrassend.

De visballetjes maak je van kabeljauw, knoflook en ui. Daarnaast voeg je ook nog lekkere smaakmakers zoals rode peper en gember toe aan het mengsel. Met wat bloem meng je de vis in een keukenmachine tot een glad mengsel, waarna je er daarna gemakkelijk balletjes van kunt draaien en kunt bakken.

Met knoflook, limoensap, ketjap en sojasaus kun je vervolgens een lekkere saus maken en groenten zoals peultjes en sperziebonen toevoegen.

Je serveert dit gerecht met rijst, maar mocht je liever noedels gebruiken dan kan dat natuurlijk ook.

Gerecht 4: Rosbiefreepjes en groenten

Ideaal aan wok is dat je er heel wat soorten groenten, helemaal naar eigen wens, in kan gebruiken.

In dit recept kan je onder andere gebruikmaken van:

  • Spitskool
  • Prei
  • Ui
  • Rode peper

Maar het hoeft daar niet op te houden! Je kunt gerust ook nog sugarsnaps, sojascheuten of enkele van je eigen favoriete groenten aan toeveogen.

Als vlees wordt hier gebruik gemaakt van rosbiefreepjes, die je maar heel kort hoeft aan te bakken.

Met rijst of noedels heb je dit heerlijke gerecht al in 20 minuutjes op tafel staan.

De 5 lekkerste wokgerechten

Gerecht 5: een heerlijk vegetarische variant

Bij het wokken hoeft er helemaal geen vlees of vis aan de pas te komen, er zijn ook eindeloos veel vegetarische variaties.

Je kunt natuurlijk vleesvervanger of tofu gebruiken in het recept, maar ook zonder deze vervangers kun je een lekker wokgerecht maken.

In deze variant maak je gebruik van heel veel groenten, waaronder broccoli, bloemkool, Chinese kool en peultjes, waardoor het een gerecht is boordevol gezonde voedingsstoffen en vitamines.

Wat het gerecht extra lekker maakt is het gebruik van feta en pijnboompitjes.

Het gerecht is erg makkelijk te maken en staat binnen 20 minuutjes op tafel, waardoor het een perfect recept is voor momenten dat je haast hebt en snel iets lekkers én gezonds wilt eten.

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…