Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De beste manieren om je kind te leren fietsen

Olivier
4 min read

Je kind leren fietsen is onderdeel van de opvoeding. Gelukkig zijn er een aantal methodes waarbij je kind gewoon kan leren fietsen. Een aantal van deze methodes hebben we voor je op een rijtje gezet.

Je hebt zo een idee wat hoe je jouw kind kan leren fietsen. Als je kind eenmaal kan fietsen dan is dit handig als vervoersmiddel naar school, maar ook voor de conditie van je kind. Pak eens vaker de fiets in plaats van de auto en draag bij aan de gezondheid van je kind.

Wanneer begin je jouw kind te leren fietsen?

Vaak vragen ouders zich af wanneer het beste moment is om een kind te leren fietsen. Het is als eerste belangrijk dat je kind gemotiveerd is om te leren fietsen. Zonder motivatie heeft het nog geen zin om eraan te beginnen en kan je beter nog eventjes wachten. Daarnaast kan de motivatie wel aanwezig zijn, maar moet wel de motoriek meelopen. Motorisch kan een kind wat achterlopen, waardoor ze nog niet in staat zijn om zelf te gaan fietsen. Ze hebben misschien ook de kracht nog niet om een fiets in evenwicht te houden.

Let hier dus goed op voordat je eraan begint het kan namelijk heel demotiverend werken als het niet lukt door de motoriek. Daarnaast dient je kind goed met de voeten bij de grond kunnen en natuurlijk de trappers kunnen bewegen. De kracht dient ook aanwezig te zijn om de trappers rond te krijgen en de fiets vooruit te bewegen. Daarnaast dien je zelf rustig te zijn en het geduld te hebben om je kind te leren fietsen.

Oefen “met zonder” zijwieltjes

Een manier om te oefenen en je kindje niet direct te laten vallen is door te oefenen met zonder zijwieltjes. Wat je doet is de zijwieltjes wat hoger plaatsen zodat er niet meer op gesteund wordt en als het kindje toch omvalt gered wordt door de wieltjes. Laat je kindje ook goed zien dat er in principe niets kan gebeuren als het fietsje toch omvalt. Je kind heeft zo niet voortdurend steun aan de zijwieltjes en leert zo balans te houden. Soms kiezen ouders ervoor de zijwieltjes omhoog te plaatsen en er niets over te zeggen.

Je kind leert zo onbewust balans houden tot je kindje eraan toe is om zonder zijwieltjes te fietsen. Stel de wieltjes steeds hoger af tot het moment je kindje eigenlijk al zonder wieltjes fietst. Eventueel kan je dan pas vertellen wat je gedaan hebt en laat je het kind weten dat ze al heel goed kan fietsen en neem je samen afscheid van de zijwieltjes.

Koop een te kleine fiets

Vaak hoor je juist dat kinderen een fiets moeten hebben die goed past. Maar het kan een handige truck zijn om je kindje te leren fietsen op een te kleine fiets. Het voordeel hiervan is dat je kindje altijd bij de grond kan als het dreigt fout te gaan. Voor je kindje zelf is dit vaak ook een gevoel van extra bescherming. Soms wil een te kleine fiets helpen voor je de stap maakt naar een fiets die wel goed past. Fietst je kindje al op een te kleine fiets en wil dit nog niet echt lukken? Probeer dan het zadel nog wat lager te zetten zodat je kindje echt goed met de voeten op de grond kan.

Tips voor fietsen zonder zijwieltjes

  • Koop een speciale stang waarbij je kindje kan vasthouden als het misgaat en je kindje zijn of haar evenwicht verliest.
  • Laat je kindje tijdens het “vasthouden” af en toe stiekem los zonder dat je kindje het merkt fietst je kindje nu zonder zijwieltjes
  • Koop een loopfiets voor het evenwichtsgevoel.
Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…