Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De eerste 1000 dagen van je kind

Camille
3 min read

De eerste 1000 dagen van je baby zijn essentieel voor de verdere ontwikkeling. Ze zijn niet alleen bepalend voor de kinderjaren, de basis voor de rest van het leven wordt gelegd. Deze periode begint vanaf de eerste dag dat je zwanger bent en eindigt op de tweede verjaardag.

Enorme ontwikkelingen

De eerste 1000 dagen van je kindje zijn zo belangrijk omdat je kindje tijdens deze periode enorme sprongen maakt qua ontwikkeling. Van een bevruchte eicel groeit je kindje uit tot een klein mensje. De organen, het spijsverteringssysteem, het immuunsysteem en de hersenen ontwikkelen zich in deze periode. Om ervoor te zorgen dat deze groei goed verloopt, is de juiste voeding onmisbaar.

De juiste voeding tijdens je zwangerschap

Gezonde voeding is altijd belangrijk, maar tijdens je zwangerschap verdient dit nog wat extra aandacht. Zorg tijdens je zwangerschap voor voldoende:

  • Foliumzuur door middel van tabletten tijdens de eerste tien weken.
  • Vitamine D door zonlicht en het eten van vette vis, vlees, eieren, roomboter en zuivelproducten waar vitamine D aan toegevoegd is.
  • Calcium door het eten van zuivelproducten, vis, spinazie, kool, noten en peulvruchten.
  • Omega-3 vetten door het eten van vis, noten of visoliesupplementen.
  • IJzer door het eten van vlees, vis, groenten, noten, zaden, pitten, peulvruchten en volkoren producten.

Voeding tijdens de eerste twee jaar

Voor het allerbeste wat je jouw baby kunt geven, hoef je niet eens naar de winkel. Borstvoeding is namelijk de allerbeste start. Er zit alles in wat je kindje nodig heeft en het versterkt meteen jullie band. Tussen de vier en zes maanden begint je kindje met vast voedsel. Het is belangrijk vanaf het begin verschillende smaken en structuren aan te bieden. Probeer alleen pure en voedzame voeding te geven en laat je kindje niet wennen aan bewerkt en suikerrijk eten.

Naarmate je kindje groeit, wordt het vaste voedsel steeds belangrijker. Wist je dat een peuter meer voedingsstoffen nodig heeft dan een volwassene? Peuters hebben in vergelijking met volwassenen:

  • 7 keer meer vitamine D nodig
  • 6 keer meer ijzer nodig
  • 4 keer meer calcium nodig

Liefde en genegenheid

Naast voeding, is ook het sociaal-emotionele aspect belangrijk. Baby’s hebben enorm veel liefde, aandacht en genegenheid nodig. Vooral tijdens de eerste maanden zijn ze het liefst constant in direct contact met hun ouders. Praktisch gezien is dit natuurlijk niet altijd mogelijk. Om je kindje toch zoveel mogelijk bij je te hebben, is een draagdoek een uitkomst.

Liefde en genegenheid zorgen er niet alleen voor dat je kindje zichzelf gelukkiger voelt, het heeft net als voeding ook invloed op de ontwikkeling en gezondheid.

Vragen over de voeding van jezelf tijdens je zwangerschap, of over de voeding van je kindje? De diëtisten van Nutricia antwoorden gratis op al je vragen. Klik hier om hen te contacteren.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…