Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De juiste voeding op basis van je leeftijd: dit moet je eten wanneer je 20, 30, 40, 50 of 60 bent

Nona Heremans
4 min read

De tijd staat niet stil en ouder worden is onvermijdelijk. Door de jaren heen verandert ons lichaam en dus ook onze nood aan bepaalde voedingsstoffen. Wij bekijken met de Gezond-expert welke voeding we nodig hebben tijdens de verschillende fasen van ons leven.

Kinderen (baby – adolescent)

Hella Van Laer: ‘Het lichaam van kinderen is nog in volle groei. Het is dan ook bijzonder belangrijk om voldoende gezond én gevarieerd te eten, met de nadruk op zo puur en onbewerkt mogelijk. Ouders staan helaas vaak te weinig stil bij het belang daarvan. Vergelijk het met een huis: gebruik je alleen kwaliteitsvolle bouwmaterialen, dan is de kans ook veel groter dat bij een hevige storm je huis stevig standhoudt. Zo is het ook met ons lichaam. Bovendien ontstaan gewoontes – gezonde én ongezonde – al op jonge leeftijd, wat misschien al even belangrijk is.’

Twintigers

‘In je twintigerjaren leg je ook nog deels de basis voor de rest van je leven. Vaak denken we in deze jaren: ach, ik ben jong, ik kan eten wat ik wil. Maar het is precies dan dat ons voedings- en bewegingspatroon voor de volgende jaren beslist worden. Eten we in deze periode continu te veel snelle koolhydraten, dan kan onze lever vervetten. Dat kan op termijn mee leiden tot overgewicht en diabetes type 2.’

Dertigers

‘Een dertiger heeft doorgaans een druk leven, veel werk en verantwoordelijkheden. Als je genoeg energie wilt hebben om die dagen door te komen, kun je beter voldoende volkorenproducten eten, zoals volwaardig volkorenbrood. In die granen zitten veel mineralen, vitaminen en vezels, waardoor ze heel voedzaam zijn. Ook omega 3-vetzuren zijn in deze fase belangrijk. Ze voorzien je brein van gezonde voedingsstoffen, waardoor je je mentaal ook beter voelt. Bovendien hebben deze vetten een beschermend effect op je hart en bloedvaten. Omega 3-vetzuren zitten onder andere in noten, zaden, vette vis en avocado’s.’ 

Veertigers

‘Je metabolisme zet calorieën om in brandstoffen voor je lichaam. Zodra je veertig jaar oud bent, kan je metabolisme geleidelijk aan al wat trager beginnen te werken. Daardoor wordt het voedsel minder snel verwerkt en kom je dus sneller aan. Het is daarom belangrijk om zoetigheden zoals koekjes, het typische ongezonde comfortfood en alcohol te beperken. Het is ook in deze jaren dat de menopauze op gang begint te komen. Focus daarom zo veel mogelijk op gezonde vetten en onbewerkte voeding, met de nadruk op veel groenten.’

Vijftigers

‘In deze fase van ons leven beginnen gewrichtspijnen op te treden en neemt onze flexibiliteit af. Vermijd zo veel mogelijk bewerkte voedingsmiddelen, die kunnen laaggradige chronische ontstekingen veroorzaken. Als vijftiger heb je meestal meer tijd, gebruik die dus om met pure ingrediënten aan de slag te gaan. Kies voor onbewerkt vlees en verse ingrediënten en eet voldoende vette vis. Probeer daarnaast ook zo veel en zo vaak mogelijk groenten op het menu te zetten. Gezond en gevarieerd eten blijft ook hier de basis.’

Zestigplussers 

‘Het opnemen van vitaminen en mineralen verloopt minder vlot zodra we zestig zijn. Ook ons hongergevoel neemt af. Maar dat is eigenlijk knap gezien van de natuur, want daardoor eten we minder. Mochten we dat op die leeftijd niet doen, dan zouden we sneller bijkomen. Want ook onze spiermassa neemt verder af, waardoor ons metabolisme nog meer vertraagt. Het is belangrijk om die kleinere maaltijden die we eten dus ook zo gezond en voedingsrijk mogelijk te maken. Als we dat al doen sinds onze twintigerjaren en het dus gewoon zijn, dan is het ook een minder grote opgave om dat op latere leeftijd ook te doen.’

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…