Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De mogelijke gevaren van kleurlenzen

shana
4 min read

Kleurlezen geven je ogen de gewenste kleur. Dit kan zowel een natuurlijke als een onnatuurlijke look geven. Kleurlenzen zijn voor iedereen en de laatste tijd zien we er vaker mensen mee rondlopen. Dat komt vooral omdat ze niet veel duurder zijn dan gewone contactlenzen. Ze zijn bovendien heel gemakkelijk online terug te vinden of bij de drogist. Je kan deze lenzen vergelijken met zachte lenzen. Dit wil zeggen dat je ze enkel overdag kan dragen en niet te lang na elkaar. Het enige verschil is dat er bij de kleurlenzen een klein gaatje middenin de lens zit. Dit gaatje komt precies voor de pupil te zitten waardoor je omgeving niet van kleur veranderd.

Wanneer worden kleurlenzen gebruikt?

Cosmetische redenen:
Aangezien er heel wat verschillende kleurlenzen op de markt bestaan, is er voor elk wat wils. Zo zijn er kleurlezen met of zonder sterkte en in veel verschillende kleuren. Daarom dragen de meeste mensen kleurlenzen voor het cosmetische effect of voor een verkleedpartijtje. Zeker tijdens carnaval of Halloween worden de meeste kleurlenzen gekocht. 

Medische redenen:
Wanneer een oog beschadigd is door een operatie of ongeluk, kan het oog met een kleurlens terug normaal lijken. Ook wanneer het beeld van het oog stoort, kan een gekleurde contactlens gebruikt worden om het oog volledig of gedeeltelijk af te schermen.

Gevaren van kleurlenzen

Voordat je kleurlenzen gebruikt, is het belangrijk te weten welke gevaren hieraan verbonden zijn. Deze risico’s zijn meestal groter dan gewone lenzen, omdat ze een eenzelfde pasvorm hebben die gebaseerd is op de gemiddelde oogbol. Iemand die een afwijkend hoornvlies heeft zal snel irritatie op de ogen waarnemen. Wanneer dit gebeurt, is het aan te raden om de kleurlenzen meteen te verwijderen.

Het grootste gevaar ligt bij de slechte hygiëne en het slechte gebruik. Mensen die dagelijks normale lenzen dragen, maken deze dagelijks schoon en vervangen ze regelmatig. Kleurlenzen worden daarentegen maar af en toe gedragen en worden steeds in datzelfde potje gestoken met datzelfde vloeistof. Hierdoor wordt het vloeistof niet regelmatig ververst en zal dit een bron worden van bacteriën. Als ze hierna weer worden ingedaan, is da kans heel groot dat het hoornvlies zal gaan ontsteken en een zweertje op het hoornvlies ontstaat. Dit is niet alleen zeer pijnlijk, maar kan ook schadelijke gevolgen hebben. De ogen kunnen aangetast worden waardoor je een troebel zicht krijgt, met slechtziendheid of blindheid tot gevolg. Hierdoor moet er soms overgegaan worden tot een hoornvliestransplantatie.

Bent u toch van plan kleurlenzen te kopen? Hou dan rekening met de gevaren en de volgende regels. Ten eerste is het zeer belangrijk de kleurlenzen op een goede manier te desinfecteren. Draag ze ook nooit wanneer u gaat slapen of gaat zwemmen. Ook is het beter om de kleurlezen enkel te dragen bij speciale gelegenheden. Als u iets merkt van irritatie aan de ogen, is het belangrijk om ze meteen uit te doen.

Liggen de lenzen er al even? Ga ze dan niet meteen indoen. Er zitten waarschijnlijk heel wat bacteriën op en je gebruikt ze best niet meer.

Wil je kleurlenzen, maar heb je schrik van de gevaren? Ga dan best naar de opticien om aangepaste lenzen aan te schaffen. Zo is de kans kleiner op geïrriteerde ogen en nog heel veel kleiner op de gevaren. 

Door shana

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…