Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De ultieme checklist voor een ziekenhuis opname

Camille
4 min read

Er komt heel wat kijken bij een ziekenhuisopname, zowel op praktisch als administratief vlak. Ook bij de nazorg bieden ziekenfondsen je verschillende voordelen die je het makkelijker kunnen maken. Met deze ultieme checklist zorg je in ieder geval dat je goed voorbereid bent.

Voorbereiden

Overleg met de behandelend specialist of anesthesist vanaf wanneer je nuchter moet zijn voor de ziekenhuisopname. Bespreek ook eventuele medicijngebruik. Het gebruik van make-up of parfum kan achterwege blijven omdat dit een belemmering kan vormen tegen belangrijke huidanalyses. Aan de geur, kleur en conditie van de huid kunnen artsen namelijk zien hoe het met je gaat. Sieraden, horloges, contactlenzen en kunstgebitten moeten vaak uit, overleg ook dit met de behandelend specialist.

Papieren en gegevens

Je moet je kunnen legitimeren als daar om wordt gevraagd. Een lijst van belangrijke gegevens en contactpersonen is tevens handig om mee te nemen. De volgende papieren en gegevens zijn daarom noodzakelijk;

  • Legitimatiebewijs (Identiteitskaart, paspoort, rijbewijs)
  • Registratiekaart van het ziekenhuis
  • Gegevens van belangrijke contactpersonen (Naam, adres, telefoonnummers)
  • Gegevens van je verzekering (Pasje en papieren)
  • Lijst van allergieën (Voedsel en eventueel medicijnen waar je allergisch voor bent)
  • Lijst met (eventueel medische) dieetvoorschriften

Aangifte arbeidsongeschiktheid

Soms kan je na een ziekenhuis opname niet meteen terug aan het werk. In dat geval heb je recht op een uitkering, een vervangingsinkomen. Zorg hierbij wel dat je binnen de wettelijke termijn de aangifte van je arbeidsongeschiktheid aan je ziekenfonds bezorgt hebt. Dit kan je doen via het getuigschrift van arbeidsongeschiktheid.

Echter niet iedereen die bij een ziekenfonds is aangesloten, kan recht hebben op een uitkering. Je moet het statuut hebben van actieve of werkloze werknemer of zelfstandige.
De volgende personen hebben geen recht op een uitkering door arbeidsongeschiktheid:

  • Studenten
  • Personen ten laste
  • Ingezetenen
  • Statutaire ambtenaren van openbare diensten
  • Gepensioneerden die niet meer werken

Thuisverpleging

Na je opname in het ziekenhuis kan je ook nood hebben aan verpleging thuis. Door ziekte of door je leeftijd kan je soms hulp nodig hebben bij je dagelijkse hygiëne en medische verzorging. Je ziekenfonds werkt hiervoor samen met bekwame, professionele thuiszorgdiensten en/of zelfstandige verpleegkundigen. Als klant van een ziekenfonds kan je genieten van de derdebetalersregeling voor de terugbetaling van je zorgen.

Dit betekent dat de kosten rechtstreeks worden verrekend met het ziekenfonds en je dus niets hoeft voor te schieten. Ook kan je bij je ziekenfonds terecht voor andere vormen van thuiszorg zoals bijvoorbeeld kraamzorg, gezins- en bejaardenhulp en huishoudhulp.

Uitleendienst

Om de zorg bij je thuis mogelijk te maken heb je vaak aangepast medisch materiaal nodig. Je kan ook bij je ziekenfonds terecht voor het lenen van paramedisch en revalidatiemateriaal. De uitleendienst heeft een brede waaier van medisch en gezondheidsmateriaal zoals een rolstoel, hometrainers, afkolftoestellen, plaswekkers, verzorgingsbedden etc. Voor sommige uitleenmaterialen heb je een doktersvoorschrift nodig.

Vervoer

Bij niet-dringend ziekenvervoer kan je via sommige ziekenfondsen een beroep doen op vrijwilligers. Voor een kleine vergoeding brengen je ze naar de dokter, de kinesist of het ziekenhuis. Of als je op zoek bent naar iemand die je af en toe gezelschap kan houden, kan je via je ziekenfonds rekenen op een geschikte partner. Dit is voor iedereen die zorgbehoevend is omwille van de leeftijd, ziekte of een handicap.

Sociale voordelen

Bij sommige ziekenfondsen kan je, afhankelijk van je zorgsituatie, recht hebben op voordelen zoals een aangepast elektriciteitstarief, een mantelzorgpremie, een verhoogde tegemoetkoming etc. Raadpleeg de algemene voorwaarden van de verzekeraar in hoeverre dit wordt gedekt.

Bereken hier hoe OZ ook voor jou het verschil kan maken als ziekenfonds! »

OZ

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…