scrollTop top

Dit is de echte reden waarom je ’s ochtends niet uit bed raakt!

Dit is de echte reden waarom je ’s ochtends niet uit bed raakt!

Er zijn een heleboel mensen die soms last hebben van hoofdpijn, geïrriteerde ogen, uiteenlopende allergieën en maar niet uit bed raken in de ochtend. Dergelijke zaken zouden wellicht in verband gebracht kunnen worden met een minder gezonde lucht in je woning In tegenstelling tot wat veel mensen weten, is het direct goed ventileren van je huis essentieel na het schoonmaken en koken. Om de lucht in je huis snel weer gezond te krijgen kun je onderstaande adviezen toepassen.

Buitenlucht is gezond

Zelfs op het moment dat je woonachtig bent in het hartje van een stad, dan is de buitenlucht nog steeds gezonder dan die in je huis. Om die reden is het essentieel om je huis altijd grondig te ventileren, zelfs in de koude maanden van het jaar. Op die manier zorg je namelijk voor voldoende verse zuurstof in de lucht binnenshuis, een goede vochtafvoer, de afvoer van schadelijke stoffen, verwijdering van onaangename geurtjes en vermindering van huisstofmijt. 

Bij voorkeur ventileer je je woning zo vaak mogelijk. Er zijn echter een aantal momenten dat als extra belangrijk aangemerkt kunnen worden. Je kunt onder andere denken aan de tijd na het douchen, het koken van een maaltijd en het schoonmaken van je huis. Na dergelijke activiteiten zal de concentratie van schadelijke stoffen in de lucht namelijk aanzienlijk hoger zijn dan gezond voor je is. Bij voorkeur begin je al met ventileren op het ogenblik dat je nog met de eerder genoemde activiteiten bezig bent.

Belangrijke ruimtes om te ventileren

Niet iedere ruimte in huis hoeft overigens even vaak geventileerd te worden. Zoals al eerder is gezegd, zal de lucht (en in het bijzonder het vocht) die vrijkomt tijdens het koken en het douchen niet echt gezond voor je zijn. De ramen van je keuken en badkamer dien je dus vaker open te zetten dan die van bijvoorbeeld je woonkamer. Maar ook je slaapkamer moet je meer dan gemiddeld luchten. Dit is immers de ruimte waarin veel vocht wordt verloren tijdens je slaap. Voor het washok kan vrijwel hetzelfde verhaal worden opgehangen als voor de andere vochtige ruimtes in je huis: regelmatig goed ventileren dus.

Kort en krachtig luchten

Een woning wordt heel de dag door goed ventileren, maar betekent niet dat je ook voortdurend alle ramen open moet zetten. Spleten, kieren en ventilatiesystemen zullen immers constant de lucht in je huis verversen. Om een ruimte te luchten dien je echter kort maar krachtig, circa tien minuten een raam of de buitendeur open te zetten. In die korte tijd kunnen het vocht en allerlei schadelijke stoffen uit je woning ontsnappen. In het bijzonder in de koude maanden van het jaar is het dan ook niet nodig om uren achtereen te luchten.

Adviezen voor een gezond klimaat in huis

 • Geurkaarsen en wierook kun je beter niet te vaak branden. Bovendien dien je na gebruik van deze middelen altijd een raam open te zetten om te luchten.
 • Verlucht na de aankoop van nieuwe gordijnen of meubelen en ook na en tijdens het schilderen.
 • Roken binnenshuis is uit den bozen omdat zelfs regelmatig luchten niet alle schadelijke stoffen die op deze manier vrijkomen zal verwijderen.
 • Indien er meerdere mensen in een woning aanwezig zijn, dan zal het zuurstofgehalte in de lucht afnemen. Op momenten dat er dus veel mensen tegelijk in een ruimte zitten, is luchten essentieel om het klimaat binnenshuis optimaal te houden.
 • Door tijdens het schoonmaken van je woning minder veel schoonmaakmiddelen te gebruiken, voorkom je dat er onnodig veel chemische stoffen in de lucht terechtkomen en het binnenklimaat zullen verpesten.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Corona Virus Update

 • Wereld
 • Aantal
  besmettingen
  160.209.586
 • Aantal
  doden
  3.328.855
 • België
 • Aantal
  besmettingen
  1.023.583
 • Aantal
  doden
  24.630

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!