Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Do’s en don’ts tijdens de peuterpuberteit

Bram
2 min read

De beruchte ‘neen’-fase wordt soms ook wel de peuterpuberteit genoemd. En dat is echt geen pretje! Je geduld wordt zwaar op de proef gesteld en je kan wel wat hulp gebruiken. Met deze do’s en don’ts kom je deze periode zonder kleerscheuren te boven.

Do: stel open vragen

Wil je vandaag een appel of een banaan? Je peuter kan op deze vraag niet met ‘neen’ antwoorden. Goed voor jou dus! Help je peuter om te gaan met deze nieuwe fase in zijn leven. Je peuter heeft een eigen willetje en dat weet hij nog maar net. Geef hem eens een ‘grote verantwoordelijkheid’. Naar de winkel gaan met je luidruchtige ‘neen’-roeper wordt al snel veel leuker als hij een klein karretje mag vooruitduwen.

Don’t: toegeven uit schaamte

Als hij een kleine driftbui krijgt is het verleidelijk om toe te geven. Je hart breekt en je schaamt je een beetje om wat andere mensen zullen denken. Bedenk je dat alle ouders deze fase doormaken, er is helemaal niets om je voor te schamen! Hou voet bij stuk en wacht tot je peuter wat gekalmeerd is. Als je peuter kalm is kan je uitleggen wat de regels zijn.

Do: stel grenzen

Je peuter heeft eigenlijk nood aan grenzen om zich veilig te voelen. Hij wil weten hoever hij kan gaan en wat van hem verwacht wordt. Wacht tot je peuter kalm is en hou voet bij stuk.

Don’t: het persoonlijk nemen

Peuters zetten zich vaak nog het ergste af tegen mensen waaraan ze het meeste gehecht zijn. Je moet het dus zeker niet persoonlijk nemen als hij tegen jou meer rebelleert dan tegen anderen! Het wil zeggen dat hij zich bij jou het meest op zijn gemak voelt. Hij durft bij jou zichzelf zijn en met zijn gedrag vraagt hij eigenlijk houvast, liefde en grenzen.

Do: wees geduldig

Deze periode gaat over, heb geduld. Het is een belangrijke fase in de ontwikkeling van je peuter. Hij leert dat hij een eigen willetje heeft en hij moet nog uitzoeken hoe hij ermee om kan gaan. Geef hem tijd!

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…