Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dringend gezocht: bloeddonoren

Bram De Brabander
2 min read

Rode Kruis-Vlaanderen lanceert een dringende oproep naar bloeddonoren. De voorraad van alle bloedgroepen is zeer laag, die van O+ en AB- zelfs kritiek.

Drukke periode

“Het is voor heel wat mensen een drukke periode geweest, met de opstart van het schooljaar en het hervatten van de routine na de grote vakantie. We stellen vast dat bloed geven er dan bij inschiet”, zegt Marjolein Van daele, woordvoerder van Rode Kruis-Vlaanderen. “We konden de voorbije zomer de bloedvoorraad goed op peil houden – maar de dip die we altijd verwachten tijdens de zomermaanden heeft zich nu verplaatst naar het najaar.”

“Vooral de voorraden van AB- en O+ zijn bijzonder laag. O+ is nochtans de meest voorkomende bloedgroep bij donoren. Maar als die niet langskomen, is er natuurlijk geen bloed voorhanden”, aldus Van daele. Bloedgroep AB- is een ander verhaal. “Slechts 0,75% van de Belgische bevolking is AB-. Deze donoren zijn dus zeldzamer en daarom des te harder nodig.”

Na testing meteen naar ziekenhuis

Maar ook de andere bloedgroepen zijn dringend nodig, want ook daar is de bloedvoorraad zeer laag. Als de bloedvoorraad op peil is, heeft Rode Kruis-Vlaanderen voldoende bloed om gedurende een volledige week (7 dagen) aan de verwachte vraag te voldoen. Maar momenteel wordt het bloed van donoren met bloedgroep O+ en AB- na het testen meteen uitgestuurd naar de ziekenhuizen.

Rode Kruis-Vlaanderen roept elke Vlaming dan ook op om bloed te komen geven in een van de elf donorcentra of bij een mobiele bloedinzameling. Alle info over de bloedinzamelingen vind je op www.rodekruis.be/bloed.

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…